Külföldön is elismerik a polgárőrök önkéntes munkáját

pintersikonda0621.jpgA fiatal polgárőrökben tudatosítani kell, hogy rend nélkül nincs fejlődés és békés jövő – mondta Pintér Sándor szombaton Komló-Sikondán, a XXI. országos polgárőr napon.

A belügyminiszter köszöntőjében hangsúlyozta: a bűncselekmények száma jelentősen visszaesett az utóbbi években, 2010-ben még 450 ezer, 2014-ben pedig 350 ezer bűncselekmény történt az országban, a polgárőrök nélkül ezt az eredményt nem lehetett volna elérni. Kiemelte, hogy a jövőben 14-18 éves korosztály tagjai is lehetnek polgárőrök. „Ne csak védjük, neveljük a fiatalokat, hanem fogadjuk őket sorainkba, készítsük fel a rend szeretetére, tanítsuk meg értékrendünkre” – fogalmazott Pintér Sándor. A tárca vezetője arról is beszélt, hogy a polgárőrség egyre sokrétűbb feladatokat lát el, és több sikeres, az idősek, fiatalok védelmét célzó, a lakásbetöréseket megelőző program folytatását kérte a polgárőrszövetségtől. Megemlítette: 2010-től folyamatosan nő a polgárőrök támogatása, tavaly már elérte az egymilliárd forintot.

A polgárőrség a kormány és a rendőrség stratégiai partnere a rend fenntartásában – mondta Pintér Sándor. Hozzátette, hogy már külföldön is felfigyeltek a magyar polgárőrség tevékenységére, amelynek rendszerét több ország szeretné meghonosítani. A miniszter hangsúlyozta: a kormány és belügyminisztérium elvárása polgárőrszövetséggel szemben a bűnmegelőzésben való részvétel és a közterületi biztonság növelése. Ki kell terjeszteni a szövetség tevékenységét a külföldi kapcsolatokra, mert a környező országok közbiztonsága segíti a mi biztonságunkat is – jegyezte meg.

(Forrás: MTI)