Kutyás szolgálattal erősít a polgárőrség

Az Országos Polgárőr Szövetség az Országos Rendőr-főkapitánysággal együttműködve kidolgozta a kutyával történő szolgálatellátás országos szintű bevezetését, amelyet a mai nappal elindított.

kutyas1.jpg

Az Országos Polgárőr Szövetség a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárságával és a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetségével közösen mintaprogramot indított 2018. március 27-én a kuvasz - mint hungarikum Polgárőrségnél történő bevezetésre, a bűnmegelőzési szolgálatot ellátó kutyák kiképzésére.
Dr. Phd. Less Ferenc rendőr alezredes, dr. Túrós András, V. Németh Zsolt és Korózs AndrásDr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az értekezleten elmondta: A 27 éves szervezet eleinte csak a bűnmegelőzéssel foglalkozott, ám mára eljutottunk oda, hogy szakosodik, a környezet- és vízvédelem, a karitatív munka, a lovas polgárőrség vagy a határvédelem mellett ma a kutyás tagozatot indítja el. Az OPSZ elnöke nem rejtette véka alá, hogy voltak, akik féltek az új kezdeményezéstől, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a Polgárőrség minden tagozata az indulása után pár évvel már sikeresen működik. ”Hangsúlyozni kell – mondta dr. Túrós andrás – hogy a kutyás szolgálat olyan szolgálati forma, ahol a kutya pszichikailag segíti a járőrt, hogy a polgárőr magabiztosabb legyen, és hatékonyabban tudja ellátni szolgálatát.”
Dr. Phd. Less Ferenc rendőr alezredes, a ROKK Kutyavezető - képző és Állatfelügyeleti Központ vezetője örömét fejezte ki, hogy a polgárőrök elindították a kutyás szolgálatot, egyben kiemelte, hogy kidolgozták a képzés és a vizsga elemeit, így most már biztosított lesz a kutyák egységes minősítése. Külön örült, hogy a polgárőrök kuvaszokat is szolgálatba állítanak, mert - mint mondta - tévhit, hogy a kuvaszok nem lennének alkalmasak ilyen feladatok ellátására.
V. Németh Zsolt államtitkárV. Németh Zsolt Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a programindító beszédében méltatta kuvaszt, mint hungarikumot, majd reményének adott hangot mikor elmondta: E program elindításával sokat várnak a kutyafajta népszerűsítése és a sztereotípiák lebontása terén.
Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége vezetője is méltatta a kuvaszt, mint magyar kutyafajt. Felhívta a polgárőrök figyelmét a fajta helyes tartásának fontosságára, mozgásigényének biztosítására.
Molnár Zoltán, a polgárőr kutyás munkacsoport vezetője történelminek nevezte, hogy elindul a program, majd a jelenlevők egy kutyás bemutatót tekinthettek meg. Végezetül V. Németh Zsolt Korózs Andrással közösen 5 fajtatiszta kuvasz kölyköt adott át a polgárőröknek.

(Szöveg: Lőwinger Zoltán, fotó: Sebestyén Jenő)

Polgárőr kutyák