Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Légi járőr - és figyelőszolgálat motoros siklóernyővel

sikloerny.jpgÚjdonságként került kialakításra a légi járőr-és figyelőszolgálat, mint egyedi szolgálati forma.

 

Újdonságként került kialakításra a légi járőr-és figyelőszolgálat, mint egyedi szolgálati forma. A kezdeményezés, a megye siklóernyő sportot kedvelő és művelő polgárőreitől eredt.

2013 nyarán, az első bemutatókat követően, a Rendőrség és a Misina Mentőcsoport azonnal felismerte a lehetőségeket az eszköz használatában és egy alkalommal élt is a felkínált lehetősséggel: egy eltűnt személy felkutatásában segédkezett a Kökényi Polgárőr Egyesület.

Miután a Baranya Megyei Polgárőr Szövetségnél (továbbiakban: BMPSZ) támogatásra találtak, az éves költségvetés terhére beszerzésre került a technika egy igen fontos eleme, egy úgynevezett szárny. Ez a ma kapható legkorszerűbb, felső kategóriás minőségű siklóernyő-szárny. A kétszemélyes trike (trájk) az Egyesület egyik tagjának tulajdona, aki megfelelő szakértelemmel és képesítésekkel rendelkezik a repülés eme módjához. Ezek után, végre elérkezett az ideje az első hivatalos szolgálatnak is. A repülésben részt vett a Pécs - Kertvárosi Rendőrőrs részéről Dobos Anett rendőr őrnagy valamint Zámbó Péter a BMPSZ elnöke.

 

A Pécs-Pogányi repülőtérről induló, bő másfél órás szolgálati repülés alkalmával, Pécs város közvetlenül kapcsolódó külterületeit tekintették át. A repülés végén az agglomeráció néhány települését is szemrevételezték a magasból. Körülbelül 200 méteres repülési magassággal és hozzávetőlegesen 75-80 km/órás sebességgel, rendkívül nagy terület tekinthető át, nagyon rövid idő alatt, fényképfelvételekkel és koordinátákkal adminisztrálhatóan.

A motoros siklóernyő képességei:

  • Fel és leszállási úthossz: 15-60 m
  • Emelkedőképesség: 0,5-4 m/s
  • Csúcsmagasság: 4000m
  • Hasznos teher: 240 kg
  • Sebesség: 40-80 km/h
  • Repülési időtartam: 4 óra
  • Szállítható személyek száma: 2 fő

Speciális járőrfeladatok közé tartoznak az irányítás – ellenőrzés, speciális kutatócsoportok segítése, személyek, gépjárművek, állatok felkutatása, mozgásuk kísérése, földi személyzet rávezetése, nehezen megközelíthető területek felderítése, katasztrófák helyszínének felmérése, elzárt területek ellátása, mindenféle tevékenység dokumentálása, stb.

Külterületi feladatokhoz tartoznak a külterületek időszakos ellenőrzése, rejtett objektumok felkutatása, fotózása, hátrahagyott gépjárművek azonosítása, illegális munkavégzés észlelése, üdülőterületek, hétvégi házas területek ellenőrzése, falopások felderítése, tanyavilág ellenőrzése, „csellengők”, eltűnt személyek, állatok felderítése, természeti károk felderítése, dokumentálása, vadkár, vonulások azonosítása, vadszámlálás.

Amit még a motoros siklóernyő a DRON-nal szemben tud a levegőből történő irányítás, biztosítás, személyek kiemelése, ivóvíz, gyógyszer, élelmiszer kijuttatása, akár dobással is. Bajba jutott, elzárt személyek felkutatása, kommunikáció, mentőegységek műveleti területre vezetése, pontok levegőből történő megjelölése.

A siklóernyő előnyei a gyors reagálás, a költséghatékonyság, a kicsi helyigény, a szállíthatóság, minimális szervizigény, rövid képzési idő, az emberi tényező.

A legmeggyőzőbb, a tapasztalat, azaz ha kipróbálja az ember! Ez a mondat bátorította a Rádió P munkatársát, Sztronga Bettinát a kökényi polgárőrökkel való repülésre. Az Országos Polgárőr Napon már korán reggel a magasba emelkedett Prosszer Mihállyal és onnan készített videókat és képeket, hogy közelebb hozhassa az érdeklődni vágyókat a siklóernyőzéshez. A polgárőr nap egyik meglepetése volt, amikor autóra ragasztható matricákat szórtak le repülés közben a baranyai polgárőrök az üdülőközpontra „Polgárőrség a mindennapok biztonságáért FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN” felirattal.

Prosszer Mihály, a Kökényi Polgárőr Egyesület tagja motoros siklóernyő világbajnokságon vesz részt augusztus 9-e és 16-a között a POLGÁRŐR feliratos ernyővel. Sok sikert kívánunk neki és kollégájának!

 

Forrás:http://www.radiop.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás.


Hírek


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 4
Összes: 768903
Hónap: 33637
Nap: 460