Lovas polgárőrök elméleti továbbképzése

lovaskepzes0714-3.jpgAz Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata a „Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért” helyi polgárőrség segítő szervezésével, június 27-28-án Debrecenben 57 polgárőrnek tartotta elméleti továbbképzését, amelyet vizsga követett.

Dolycsák Ferenc a DPE alelnöke köszöntötte a résztvevőket a megnyitón, majd Csóra György az OPSZ oktatási helyettese beszélt a lovas polgárőrök felelősségteljes munkájáról. Tóth Attila a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőrszövetség elnöke, valamint dr. Rácz Adrienn az OPSZ Lovas Tagozat vezetője hangsúlyozták a lovas polgárőrök fontos, mindennapi munkáját.

A 14 polgárőr egyesület kötelékéből érkező polgárőrök két napon át ültek a Debreceni Egyetem Ybl Miklós Műszaki Karának előadótermében, ahol a lovas szolgálatadás hatékonyságának és biztonságának érdekében hasznos előadásokat hallgattak. Az OPSZ Lovas Tagozat elnökségi tagja, így dr. Rácz Adrienn és Kertész Attila az általános lovas polgárőri és tereplovas, illetve balesetvédelmi ismeretek témakörben tartottak előadásokat.

Azonban a képzés előadói között olyan szaktekintélyek is szerepeltek, mint a takarmányozásról és tartástechnológiáról előadást tartó Domoszlainé Sparing Kinga r. alezredes, ORFK Rendészeti Főigazgatóság Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ Szolgálati Állatfelügyeleti Osztály osztályvezetője. Az anatómiai ismeretek és állategészségügy témakörben dr. Soós István állatorvos, míg lovaglás elméletből Sallay Sándor a németországi Hivatásos Lovasok és Hajtók Szakcsoportjának tagja, a Trakheneni mintaménes volt vezetője, a Senior Lovasok Egyesülete a Magyar Lovassportért tagja és Bóta András ló kiképző, iskola lovas és lovastúravezető.

Vendégelőadóként Prof. dr. Mihók Sándor, Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professzor emeritusa a hazai tenyésztési kultúra kialakulásáról tartott érdekfeszítő előadást, amely során hangsúlyozta: „Minden lóhasználatnak van létjogosultsága, ha azt igényesen művelik, azonban ha nincs igényesség, az káros az egész lovas kultúrára.”

A Tagozat ez úton is kifejezi köszönetét a tárgyi feltételek megszervezéséért a „Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért alelnökének, Doycsak Ferenc úrnak és segítő debreceni polgárőröknek, valamint az előadóknak, akik szabadidejük feláldozásával tettek eleget a Tagozat felkérésének és tartották meg a minden lovas polgárőr számára hasznos és érdekes előadásokat.

A képzés végén a jelenlévő 57 fő – köztük 8 fő ifjú polgárőr – sikeres szintfelmérő tesztet írt, ezzel a 458 főre emelkedett hazánkban a vizsgázott lovas polgárőrök száma.

Forrás:http://radiop.hu