Májusfákat állítottak a polgárőrök

A májusfa állítás szép hagyományát elevenítették fel polgárőrök az ország számos pontján. Erről készült összeállítás.

Bűnmegelőzés, csapatépítés, hagyományőrzés, összefogás a közösségért - e törekvések mentén szervezi tevékenységét a Gálafejhegyi Polgárőr Egyesület, célul tűzve, hogy körzetük egyre biztonságosabb és élhetőbb lakóhelyet biztosítson úgy az idős embereknek, mint a fiatal, kisgyermekeket nevelő családok egyre népesebb táborának.

20210501-majusfag.jpg

A Zalaegerszeg két déli dombhátán folyamatosan épülő, szépülő településrészén működő, jelenleg 21 fős civil szervezet büszke lehet rá, hogy a tolvajok immár leszoktak a gálafeji portyáikról, tudva, hogy ott bármikor összefuthatnak a járőröző, a rendőrséghez forró dróton kapcsolódó polgárőrökkel. Munkájukat segíti civilszervezet-társuk, a Gálafej-Vakaroshegy Fejlődéséért Egyesület, amelynek elnöke egyúttal a polgárőr közösség titkára, s ugyanakkor élvezik a teljes lakosság támogatását is. Köszönhetően annak, hogy a polgárőrök nem csak részesei, hanem jobbára szervezői is a közösségi rendezvényeknek. Bár a pandémia alaposan megtépázta csapatépítő rendezvényeiket, az idén már túl vannak a közös tavaszi nagytakarításon, csatlakozva a környezetvédőkhöz, körmére néztek a védett állatokat veszélyeztető vandál bandáknak, s szövetkezve civilszervezet-társukkal felelevenítették a régi népszokást: a tavasz utolsó hónapját májusfával köszöntötték.

Mégpedig immár a 13. alkalommal. A "ceremóniamester", Molnár István, aki anno az ötletgazda is volt, három polgárőr társával: Marafai Jánossal, Goór Bélával és Olasz Balázzsal - akinek személye a baráti egyesület részvételét is garantálta - a közeli erdőben kivágtak egy 12 méter magas jegenyefenyőt - a népszokással ellentétben elkérték és nem "lopták", elvégre mégiscsak polgárőrök. A leendő ifjú polgárőrök segítségével a hegyhát központi helyére, a Széna térre cipelték, s míg a férfiak a lósznya fát háncsolták, farigcsálták, az asszonyok és a gyerkőcök nemzeti színű szalagokat kötöttek a lombjára. Végül közös erővel, kötelekkel, létrával, s főleg jó sok rafinériával beleállították egy 2 méter mély és 20 centi átmérőjű "passzos" lyukba, s attól kezdve a kellőképpen felcicomázott fenyő büszke májusfaként díszíti Gálafej főterét. Amíg a hónap utolsó napján majd egy jókedvű rendezvény keretében, miként illik, zeneszóra, közösen "kitáncolják". Már ha a vírushelyzet engedi...

szöveg és fotó: Fincza Zsuzsa

Idén  a Gödrei Polgárőr Egyesület tagjai állították fel a település főterén a májusfát.

20210502--majusfa2.jpg

A fa díszítéséhez nem csak szalagokat használtak, hanem egy új, ifjú polgárőrt is szolgálatba állítottak. Azonban ez nem egy hagyományos szolgálat, hiszen ez a  polgárőr egy egyenruhába öltöztetett kitömött bábu. amely bevállalta, hogy egy hónapon át a nap 24 órájában a fa tetejéről  figyeli Gödre főterét.

szöveg: Zóka Benjámin
fotó: Gödrei Polgárőr Egyesület

2021.április 30-án az Olaszfai Polgárőr Egyesület szervezésében a hagyományokhoz híven ebben az évben is a polgárőrök állították a májusfát a község központjában.

20210502-majusfa1.jpg

Az egyesület tagjai immár 12 éve vesznek rész az eseményen, amelyhez rendszeresen több helyi civil is csatlakozik. Az előkészületek és a faállítási munkálatokon kívül jelzőőri tevékenységet is ellátnak, ezzel elősegítve az esemény biztonságos lebonyolítását.
Az Olaszfai Polgárőr Egyesület idén ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját.  Aktív egyesület, amelyben részt vesz több ifjú polgárőr, valamint a női tagozat is ( 8 fő ). A bűnmegelőző járőrszolgálatokat saját gépjárművekkel, valamint polgárőr kerékpárokkal látják el. Ellenőrzik a község utcáit, az Alszeg, Gyöpszeg, Kozmafa, Csapás, Petőolaszka valamint a település többi részeit is.

Részt vettek az önkéntes hulladékgyűjtési akcióban, ügyelve a település és a külterületek természetvédelmére.

forrás: Vasipolgárőrök.hu

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás.

Elérhetőség

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com

Ügyfél fogadás: