Még mindig kísért a II. világháború

ronok_tuzszeresz.jpgII. világháborús lövedék őrzését és egy sajnálatos halálesetnél területbiztosítást végeztek december első hetében a Rönöki Polgárőr Egyesület tagjai.

ronok_tuzszeresz.jpg

Az esti járőrszolgálatok mellett nap közben is akad feladat a Rönöki Polgárőr Egyesület tagjai számára. December első hete, rögtön kettővel is kezdődött.
A rendőrség munkatársa kért segítséget november 30-án reggel az egyesülettől, ugyanis kábelfektetési munka közben egy markoló, robbanóeszköznek látszó tárgyakat fordított ki a földből. A helyszínre érkező rendőrök ezen feltevést megerősítették, a lövedékeket kordonnal közbekerítették, és értesítették az illetékes tűzszerészeket. Azok kiérkezéséig, a rendőrség felkérésére, a terület, és a robbanószerek biztosításáról, őrzéséről, a polgárőrök gondoskodtak. 14 óra tájban érkeztek meg a szakemberek, akik a területet fémdetektorral átvizsgálták, azonban a műszer újabb találatot nem jelzett. A már megtalált lövedékekről megállapították, hogy nagy valószínűséggel II. világháborús, harckocsik kilövéséhez használt repeszgránátokról van szó, melyek közül egyik már gyújtószerkezet nélkül került elő, másik viszont éles lövedék volt.
Azok elszállításával egy időben, 14:20 perckor, a polgárőrök feladata is lezárult.

Szerdán reggel, már egy tragikusabb kimenetelű ügy miatt csörrent meg a Polgárőrség egyik tagjának telefonja. Egy helybeli lakos telefonált, hogy egyik idős hozzátartozójuk eltűnt, és segítséget szeretne kérni a felkutatáshoz. Mivel Mesics László polgárőr közel lakott az eltűnt bácsihoz, azonnal a házhoz indult, miközben értesítette az egyesület elnökét, aki szintén a helyszínre sietett. Sajnos mire oda ért, kollégája már rossz hírrel fogadta. Az udvar és a lakás átvizsgálása közben, a padláson rálelt a bácsira, akit már holtan talált ott. A polgárőrök értesítették a mentőszolgálatot, a rendőrséget, a település polgármesterét, valamint biztosították a helyszín érintetlenségét. A rövid időn belül kiérkező mentők is már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Mivel a holttest helyzete nem tette lehetővé, hogy azt ők hozzák le a padlásról, ehhez a művelethez tűzoltók bevonására volt szükség.

A polgárőrök mindvégig segítették a kiérkező szervek munkáját.

Forrás:http://www.opsz.hu/