Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megszerezte a nemzeti minősítést a Budapest Önkéntes Mentőszervezet

zuglo1110-1.jpgTöbb helyszínen zajló, komplex mentési gyakorlatot tartott 2015. november 7-8-án, szombaton és vasárnap a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

article preview
 

Több helyszínen zajló, komplex mentési gyakorlatot tartott 2015. november 7-8-án, szombaton és vasárnap a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A több mint négyszáz résztvevővel megtartott gyakorlat fő célja volt felmérni és bemutatni, miként tud felszámolni komplex, több kárhelyszínre kiterjedő veszélyhelyzetet, egyben végrehajtani a szükséges mentési műveletetek a Budapest Önkéntes Mentőszervezet. A gyakorlattal egyben a nemzeti minősítést is megszerezte a mentőszervezet hat mentési szakterületen.

A gyakorlat a nemzeti minősítés megszerzésére is lehetőséget teremtett, valamint tovább erősítette a fővárosi mentőszervezet együttműködését a HUSZÁR önkéntes országos mentőszervezettel. A kétnapos próbatétel a fővárosban előállt, (feltételezett) összetett katasztrófahelyzetre épült, melynek felszámolásához a hivatásos erők segítségül hívták a Budapest Önkéntes Mentőszervezetet is.

Ami a konkrét „káreseményeket” illeti: a főváros közigazgatási határán kívül földrengés pusztított, amelynek lökéshullámai elérték Budapestet, majd a város több pontján statikai, műszaki meghibásodásokat okoztak a különféle infrastruktúrákban, ezzel együtt tűzeseteket is kiváltottak. Az elhúzódó esőzések miatt árhullám is várható volt, így a megrongálódott védműveket is meg kellett erősíteni. A mentési és a kárfelszámolási munkák megkezdéséhez a főváros több pontjára volt szükséges egy időben riasztani a mentőegységeket. A feladat ellátásához a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségül hívta a HUSZÁR önkéntes mentőszervezetet, valamint a Budapest Önkéntes Mentőszervezetet is.

A gyakorlat megnyitóján dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője hangsúlyozta, hogy a Budapest Önkéntes Mentőszervezetnek egy újfajta minősítési rendszerben kell helytállnia. A magyar rendszer alapját a hazai viszonyokra dolgozták ki, és fontos eleme, hogy a hivatásos erők létszáma gyorsan megtöbbszörözhető legyen a károk minél gyorsabb felszámolása érdekében. A tábornok kitért arra is, hogy a gyakorlat egyben a téli felkészülést is szolgálja. Az egyik feladatban ugyanis az autók közlekedését hóakadály teszi lehetetlenné, így a forgalmi sávokat elválasztó vasbeton elemeket kell az egységeknek megbontaniuk.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a megnyitón úgy fogalmazott: a több mint négyszáz önkéntes mert nagyot álmodni, amivel létrejött a Budapest Önkéntes Mentőszervezet, amely ma már nemzeti minősítő vizsgát is tehet.

Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveletirányítási főosztályának vezetője, a HUNOR mentőszervezet parancsnoka, egyben a nemzeti minősítő bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a fővárosi mentőszervezetnek szigorú feltételek között, szigorú vizsgabiztosok előtt kell megszereznie a nemzeti minősítést. A gyakorlat résztvevői 36 órán keresztül lesznek talpon. A minősítés megszerzésével pedig bizonyítják, hogy képesek összetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelem irányítása alatt, önállóan végrehajtani mentési feladatokat. A megnyitót a Budapest Önkéntes Mentőszervezet elnöke, Bakai Kristóf zárta. Elmondta: a 36 órás gyakorlatra 415-en regisztráltak, összesen 38 tagszervezetből. A tagszervezeteken keresztül a budapesti mentőszervezet hat komponensből szerezhet nemzeti minősítést, ám ez az útnak csak az eleje, hiszen az a cél, hogy a közeljövőben nemzetközi vizsgát tegyenek – szögezte le Bakai Kristóf.

A gyakorlat során hat különálló területen mutatták be mentési képességüket a csapatok, ezek a következők voltak: mentőkutyás személykeresés és romkutatás, alpintechnikával végzett magasból mentés, vezetés-irányítási pont kialakítása, árvízi védekezés, víz alatti mentés, valamint úgynevezett USAR városi kutató-mentés. A feladatok között szerepelt még a légi felderítés, a tűzoltás, valamint az útakadályok megszüntetése is.

Az eseménysorozat tűzoltási gyakorlattal kezdődött, majd folyamatosan érkeztek a bejelentések a fiktív káreseményekről. Az egyes helyszíneken megteremtették a mentés logisztikai és infokommunikációs hátterét. A felderítésekhez drónra szerelt kamerát is használtak a csapatok.

Egy másik kárhelyszínen ötszintes téglaépület lépcsőháza omlott le a gyakorlat forgatókönyve szerint, a földrengés következtében a ház szerkezete is erősen megrongálódott. Az épületben rekedt sérült embereket mentőkutyás egységek kutatták fel. A mentéshez a vasbeton födémet is át kellett törni, más ponton ácsolatot kellett készíteni, amelyen át biztonságosan közlekedhettek a mentőegységek. Az idő a mentés során meghatározó tényező volt – a kimentett sérültekről egy ellátóponton gondoskodtak a mentőcsoport egészségügyi szakemberei.

Egy másik helyszínen több méter hosszan szakadt át az árvízvédelmi gátrendszer, ezt kellett újjáépíteni homokzsákokból. Mindeközben a Duna-parton az önkéntes búvárok mutatták be, hogyan kutatnak fel a víz alatt elsüllyedt járművet, és miként mentenek abból embereket.

A nemzeti minősítő vizsga és gyakorlat november 8-án, vasárnap, a sajtó nyilvánossága előtt ért véget. Az önkéntes állomány mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati feladatokat eredményesen teljesítette, így a gyakorlat vezetője, Jackovics Péter tűzoltó ezredes megfeleltre értékelte azt. Ezzel a Budapest Önkéntes Mentőszervezet nemzeti minősítést szerzett a következő mentési területeken: mentőkutyás személykeresés és romkutatás, alpintechnikával végzett magasból mentés, vezetés-irányítási pont kialakítása, árvízi védekezés, víz alatti mentés, valamint úgynevezett USAR városi kutató-mentés.

A záró rendezvényen részt vett Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, Jackovics Péter tűzoltó ezredes, Bakai Kristóf, valamint Budapest védelmi bizottsága részéről dr. Domokos Péter, Budapest Főváros Kormányhivatalának igazgatója, és Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok. Utóbbi elköszönésében megköszönte a résztvevők példamutató munkáját és gratulált a megszerzett nemzeti minősítéshez. Ezt követően a fővárosi katasztrófavédelem vezetője – Domokos Péterrel közösen – okleveleket adott át a mentőcsapatoknak, a nyári viharkárok felszámolásában végzett aktív közreműködésükért.

 

 

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 16
Összes: 423874
Hónap: 11162
Nap: 316