Megújulás és szakmaiság hajtja a motorosokat

Teljes átalakulás és szakmai megújulás vár az Országos Polgárőr Szövetség Motoros tagozatára – állítja Huszti László, a tagozat nemrégiben kinevezett új elnöke, akinek szilárd elhatározása, hogy hatékonyak és sikeresek lesznek a motorosok.

Lenyűgöző látvány egy rendezvényen, amikor a motoros tagozat polgárőrei  szolgálati járműveiken felvonulva biztosítják a törvényes rendet. Az elmúlt időszak számos elismerést, sikert hozott a géplovagoknak, azonban a fejlődés érdekében változásokat kellett véghezvinni, hogy a sikertörténet folytatódhasson. Ezt az áttörést egy tapasztalt szakember, Huszti László kinevezése hozta el, aki teljesen új elgondolások alapján szeretné folytatni a sikertörténetet.

huszti_laszlo.jpg

- Bízom benne, hogy a 34 évnyi elméleti- és gyakorlati KRESZ oktatás, valamint a gyerekkorom óta tomboló motoros szenvedélyem – amely több ezer nyeregben töltött kilométert eredményezett az elmúlt évtizedek alatt – illetve az Országos Balesetmegelőzési Bizottságban eltöltött másfél évtizedes szakmai munka kellő alapot biztosít majd arra, hogy újjászerveződjön a motoros tagozat – mondta el Huszti László az OPSZ Motoros Tagozatának elnöke. – Nagyon fontosnak tartom, hogy egységbe rendeződjenek a motorosok, amelynek alapjait egy egységes szakmai képzéssel kell megteremteni. Az előkészületek már folyamatban vannak, zajlik az eszközpark felmérése, a pontos taglétszám feltérképezése. Ezzel párhuzamosan már most dolgozunk egy olyan képzési tematikán, amely átfogó ismeretanyagot biztosít a motorosok számára nem csak elméleti, hanem gyakorlati szinten is – magyarázta az elnök, aki hozzátette, a közeljövő célja az, hogy a tagozat a lovasokhoz hasonló sikerpályát éljen meg. - Már az idén meg lesznek tartva az új képzések, hiszen e nélkül senki nem láthat el motorosként szolgálatot – folytatta Huszti László.

pcs75018.jpg

– Mint említettem a pontos taglétszám meghatározása most is zajlik, de jelen adatok szerint közel 180 motoros csatlakozott már a tagozathoz országszerte. A járműpark igen széles spektrumot ölel fel, hiszen az OPSZ robogókat és BMW márkájú szolgálati motorkerékpárokat adott át az egyesületeknek. Emellett ott vannak azok, akik saját járműveikkel vesznek részt a szolgálatadásban. Én úgy látom, hogy sehol nem kell a legalapvetőbb dolgokkal foglalkozni a képzésütemezés során, hiszen minden tag gyakorló motoros, senki nem a nulláról kezdi. Azonban nagyon fontos, hogy ezek az ismeretek tényleg megalapozottak legyenek – hangsúlyozta a vezető.
Huszti László szerint nagy igény van a motoros tagozat munkájára, hiszen a motorok számos területen alkalmazhatók a feladatellátás során, a belvárosok sűrű forgalmától indulva a külterületeken történő feladatellátásig. Az elnök hozzátette, tudomása szerint a tagok egységgé való kovácsolása is a jövő feladatai közé tartozik.
- Megítélésem szerint szükség van az egységre a siker eléréséhez! Jelenleg nem érzem elég szilárdnak az összetartozás gondolatát a tagozaton belül. Hogy mindez meglegyen, szintén lépéseket kell tenni afelé, hogy a polgárőrség szellemisége, szabályrendszerén túl is képesek legyenek egy csapatként gondolkodni a motorosaink. Már van egy olyan gondolat, hogy találkozókat hirdetünk, szervezünk, ahol a személyes kapcsolatok kiépítésére, csoportkohézió kialakításához is lehetőséget teremtünk a szakmai oktatás mellett. Az első lehetséges helyszínt majd Hajdú-Bihar megye biztosítja majd a tervek szerint, de ez még valóban a jövő zenéje – tette hozzá a szakember.

(Szöveg: Erdős Csaba, fotó: Sebestyén Jenő)