Motoros képzés Pest megyében

A Pest Megyei Polgárőr Szövetségnél megkezdődött a motorosok felkészülése, ugyanis február 4-én, Budaörsön elméleti képzéssel kezdték a motorosok az évet.

motorosok2.jpg

Az első elméleti képzés a nemzetközi szabályok szerint zajló kerékpárversenyek biztosításához elengedhetetlen UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) „Biztosító motoros" engedély (license) megszerzése volt. Az oktatást Pataki Rózsa tartotta, a Magyar Kerékpáros Szövetség versenybírója. Az oktatáson résztvevő 27 fő megismerte a versenyek lebonyolításának szabályait, a biztosító motorosok feladatait, a motorosok mozgásának szabályait a verseny alatt. Kiemelt figyelmet fordítottak az oktatáson az útvonal biztosításának szabályaira, különös tekintettel a verseny útvonalán található akadályoknál, kereszteződéseknél, esetleges baleseteknél történő feladatok biztonságos végrehajtását illetően. Megismerték a versenykaraván felépítését és a karavánban történő mozgás szabályait, a verseny szervezőivel, versenybíróival és a rendőrséggel történő együttműködés részleteit.

motorosok1.jpg

Rövid szünetet követően dr. Demeter Balázs tartotta meg az éves elsősegély-oktatást. Balázs hosszú évekig mentőmotorosként is dolgozott és márciustól a Pest Megyei Polgárőr Szövetség motoros polgárőreit erősíti szabadidejében. Az interaktív közúti elsősegély tanfolyam az alapoktól indulva frissítette fel a polgárőrök eddigi tudását. Megismerhették a protokollokban történt változásokat és természetesen a baleseti vészhelyzetekben történő feladatok szakszerű végrehajtását. Az oktatást képekkel, videókkal és természetesen gyakorlati bemutatóval tette igazán színvonalassá. A közvetlen stílusú, sok helyen humorral fűszerezett előadása nem csak hasznos, de igazán élvezetes is volt.
Motorosainkra idén még vár egy elméleti képzés, melyet e-learning keretében szeretnénk végrehajtani – közölte dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. – Ezt követően, az OPSZ Motoros Tagozatának vizsgakövetelményeit alapul vevő gyakorlati felkészülés vár rájuk kora tavasszal, majd természetesen motoros vezetéstechnikai vizsgát kell tenniük. Reményeink szerint, idén már országosan egységes vizsgakövetelmények lesznek, ami garantálhatja a motoros polgárőrök egységes felkészültségét.

Forrás:http://www.opsz.hu