Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nehéz témák, könnyű döntések az elnökségben

Új igazgatásvezető bemutatása, köszönetnyilvánítás, beszerzésekről döntés, együttműködések elfogadása, az etikai illetve oktatási beszámolók ismertetése, tagfelvétel, jutalmakról döntés illetve átadás. Ezek mind az Országos Polgárőr Szövetség november 22-én megtartott elnökségi ülésén történtek.

article preview

Dr. Túrós András, mint levezető elnök először tájékoztatta az OPSZ elnökségét arról, hogy november 15-ével felmentette tisztségéből dr. Balog Endrét, így helyette már Gyöngy Ernő látja el ezt a feladatot.

gyongy_erno.jpg

Gyöngy Ernő a Kossuth Lajos Katonai Főiskola rendészeti szakán végzett, majd a Rendőrtiszti Főiskolán végzett summa cum laude. Sokáig a Terrorelhárító Szolgálatnak volt a parancsnoka. Ma a Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozó Szakmai Kamara elnökhelyettese.

Az OPSZ elnöke és elnöksége még a napirendi pontok előtt kifejezte köszönetét valamennyi polgárőrnek, akik részt vállaltak a halottak napi feladatok illetve a temetők környéki szolgálatok ellátásában. Külön öröm, hogy az országban számos média foglalkozott a polgárőrök tevékenységével. „Köszönjük minden polgárőrnek, nagyon szép, férfias munka volt” – hangsúlyozta az elnök, aki azután bejelentette, hogy az OPSZ is csatlakozni fog az Agrárminisztérium országos faültetési akciójához, mellyel kapcsolatosan ajánlást fognak majd kiadni. Cél, hogy 2020-ban minden polgárőr ültessen 5 facsemetét. Az elnökség ezután megtárgyalta és egyhangú szavazattal elfogadta a Pro-M Zrt és az Airbus DS SCL cégekkel kötendő támogatási szerződést, melyről már itt beszámoltunk

Az elnökség megtárgyalta OPSZ Etikai helyzetéről szóló beszámolót is, ami, ahogy az várható volt nagy aktivitást váltott ki. Dr. Hegedűs György az Etikai Bizottság elnökhelyettese elmondta, hogy a Polgárőrség létszámához viszonyítva a bejelentések száma elenyésző.
– A bejelentések áttanulmányozása során sok esetben megállapítható, hogy a panaszos a vélt vagy valós sérelmek miatt gondolja, hogy az Etikai Bizottság majd kinyomozza helyette az adott ügyet, és majd egy nagyon súlyos büntetést kiszab a vele adott esetben haragos viszonyban álló polgárőrrel szemben – emelte ki dr. Hegedűs György, aki rávilágított arra is, hogy a lezajlott önkormányzati választások előtt a pártcsatározásokba is beleestek a polgárőrök. Ahogy fogalmazott, egy „kiszorítósdi” folyamat volt tapasztalható. Az EB elnökhelyettese szóba hozta a közösségi felületeken történ nem megfelelő kommunikációt, a beszólásokat, sértéseket, rágalmazásokat, melyek miatt történt számos bejelentés, vizsgálat. 

_sja8451.jpeg

„Rendkívül kedvező eredménynek értékelem, hogy 2019-ben polgárőrrel szemben vagyon elleni bűncselekmény miatt nem indul büntetőeljárás.” Ezt már dr. Korondán Katalin mondta, aki kiemelte, hogy ez a belsőellenőrzés megerősödésének is köszönhető. Dr. Soós László Károly szerint a Polgárőrség etikai helyzete kielégítő, de rögtön hozzátette, hogy a beszédstílus eldurvulása nem csak a polgárőrségnél érződik. Az OPSZ elnöke ennek kapcsán megfogalmazta, hogy bár a szólásszabadságot tiszteletben kell tartani, ugyanakkor elvárható lenne, hogy a polgárőrök ne sértegessék egymást, az álhírek, hamis vádaskodások terjesztése nem szerencsés.

Kardos Pál, az oktatási ügyekkel megbízott alelnök a 2019-es oktatási terv végrehajtásáról szóló beszámolót terjesztette elő, melynek kapcsán elmondta, hogy az oktatás kiegyensúlyozott az ország egész területén. Ugyanakkor nagyon hasznosnak és jó ötletnek mondta, hogy vannak megyék, amelyek a basic oktatás mellett kiegészítő képzéseket is tartanak, hisz ők tudják, hogy az adott megye polgárőreinek milyen jellegű illetve szintű képzésre van szükségük. Példaként említette Budapestet, Pest megyét illetve a Lovas Tagozatot. A témakör kapcsán elhangzott az is, hogy az OPSZ továbbra is folytatja a Polgárőr Akadémiát, hisz kiemelt cél, hogy a polgárőr vezetők megfelelő képzésben részesüljenek.

_sja8673-e2.jpeg

Az elnökség ezek után gyors határozatokat hozott. Így döntött 2,4 millió forint értékben 3 darab drón illetve 3 millió forint értékben 360 darab nyeregalátét beszerzésének jóváhagyásáról, Egresi Péter személyében döntött a Motoros Tagozat elnökéről, melyet az elnökség egyhangú szavazattal elfogadott. Végezetül, tagfelvételről, illetve kitüntetés odaítéléséről is határoztak.

Az értekezlet végén kis ünnepség keretében az OPSZ elnöke Vezér Mihálynak, Százhalombatta polgármesterének a Polgárőrség kiemelkedő támogatásáért a Polgárőrség legrangosabb elismerését a Kopácsi Sándor érdemrendet adta át. Dr. Erb Szilviának, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezető igazgatójának a polgárőr mozgalomban végzett kiemelkedő tevékenységéért a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát nyújtotta át.

(Szöveg: Lőwinger, fotó: Sebestyén)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban

 

Forrás:http://www.opsz.hu/

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 13
Összes: 407592
Hónap: 12648
Nap: 452