Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Nem pihen a Lovas Tagozat

A Tagozat az idei évben már két elnökségi ülésen van túl, és gőzerővel vetették bele magukat a 2018. évre szóló munkatervük megvalósításába is. A lovas polgárőröknek máris számos lehetőségük volt ez évben is bővíteni szaktudásukat.

A Tagozat az idei évben már két elnökségi ülésen van túl, és gőzerővel vetették bele magukat a 2018. évre szóló munkatervük megvalósításába is. A lovas polgárőröknek máris számos lehetőségük volt ez évben is bővíteni szaktudásukat. Elsőként – amint arról már tudósítottunk – a lovas polgárőrök meghívást kaptak tiszteletbeli polgárőr társaik, prof. dr. Sótonyi Péter és Dallos Gyula „Óvjuk lovunk egészségét és teljesítőképességét” címmel tartott közös előadására. A lehetősséggel többen is éltek a lovas polgárőrök közül és felutaztak az eseményre a fővárosba.

 

lovasgyakorlas.jpg

 

Március 4-én együttműködő partnerük, a Népfőiskola Alapítvány vendégszeretetét élvezve – „Egészségvédelem a lókiképzésben” címmel Bertalan Zsolt lóosteopatha előadásában az anatómiai és etológia alapvetésekről, edzéselméleti alapfogalmakról tájékozódhattak, valamint a helyes kantározás, nyergelés és anatómiai megközelítésből a lovas helyes ülése is boncolgatásra került. A lovasok visszajelzései alapján az előadás anyaga nagyban segítette a mindennapok lovas szolgálataira történő helyes felkészülést.
Az OPSZ Lovas Tagozat meghívást kapott  a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály tavaszi összevonására. A március 09-14-e között Budapesten megrendezett eseményre 4 főt delegálhatott. Hercz Emese - Remény Kincső (DPE a Cívis Városért), Takács Zuzana - Gandalf (Kisbéri Városi PE) Spander Péter - Silver Tristan (Arlói PE) Viszovszki Gábor - Szikra (Arlói PE) képviselte a polgárőrséget. A polgárőr lovasok és lovak kiválóan helyt álltak a gyakorlati feladatokban: a zene, a zajok, a drónok és a vízágyúk látványa sem okozott problémát számukra. Mindegyiken látszott, hogy jó idegrendszerű és sokat látott és tapasztalt lovak - számolt be Viszovszki Gábor arlói polgárőr élményeiről. Szavait megerősítette Görbe Attila r. alezredes, a III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály vezetője is, aki a polgárőr lovasok részvételét az alábbi megállapítással értékelte: „Összességben elmondható, hogy a csapat fegyelmezetten, egységes megjelenéssel képviselte az OPSZ Lovas Tagozatot.
Ezt követően április 7-én Tiszaalpáron megkezdődött az idény gyakorlati képzéseinek sora is. A lovasok és lovaik állapotának felmérése Sallay Sándor lovaglótanár és Domoszlai Dániel lovas edző felügyelete alatt zajlott, majd kora délután az extrém feladatokat Nádai Nagy Péter western bíró vezényelte le. A Bársony Lovasudvarban 17 lovas polgárőr vett részt az oktatáson a környező egyesületektől, 11 lóval. A Tiszaalpári Polgárőr Egyesület frissen alakult lovas csoportjának tagjain kívül ugyanis a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület és a lakiteleki Szabó Mihály Polgárőr Egyesület kötelékéből is érkeztek lovasok. Volt, aki felkészülni vagy épp ismételni, gyakorolni érkezett, de az új belépők közül a nap végére 6 fő sikeresen lovagolta le a járőrvezető I. szintfelmérőt is.
Az egyszerre 8 ostorral pattogtatni képes Guinness-rekorder házigazda, Bársony Anett így értékelte a napot: „Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy otthont adhattunk a polgárőrség lovas vizsgájának. Boldoggá tett a lovaim és csapatom teljesítménye, illetve az, hogy ilyen kimagaslóan jó szakemberekkel dolgozhattunk együtt. Mi a lovainkat többnyire terepen lovagoljuk, szóval is irányítjuk, illetve átadjuk magunkat a szabadság érzésének. Ennek ellenére a Caprilli pályán, szorosabb keretek között is megálltuk a helyünket. A lovainkkal kialakított bizalmi viszony pedig megalapozta azt, hogy az extrém feladatokat könnyedén vették lovaink.”
„A képzési nap jó szintfelmérő volt azt tekintve, hogy mik az erősségeink és gyengeségeink, mi az, amiben még fejlődnünk szükséges. Néhány tagunknak és lovunknak még további felkészülésre van szüksége. A későbbiekben, amennyiben bővül tagságunk és a járőrvezetői szint megszerzésére újabb igény mutatkozik, akkor szívesen helyt adunk Kiskunfélegyházán is a gyakorlati képzésnek” – értékelte a napot Dongó József, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület lovas csoportjának vezetője.
A Tiszaalpári Polgárőrség elnöke, Bársony István így értékelt: „A civil társadalomban kevés példa van erre, hogy aki szabad idejét egy közcél ellátására fordítja, ilyen mérvű megmérettetésnek legyen kitéve, mint lovas polgárőreink. Felemelő érzés volt látni, amikor a lovasaink lovaikkal fegyelmezetten állták a füstöt, a lövés zaját vagy egy láncfűrész közeli hangját, ezek bizonyították, hogy valós szolgálatellátás közben is jól megállják majd helyüket.”
Alig telt el 6 nap és megkezdődött a lakiteleki Népfőiskolán az elméleti portya- és járőrvezetői képzés, amely a szokott módon egy hétvégét ölelt fel. Az ország 10 megyéjéből, 17 egyesületéből 45 fő polgárőr lovas érkezett, köztük 10 fő ifjú polgárőr.
A képzést péntek este Domoszlai Dániel ny. r. alezredes, lovas edző, az OPSZ Lovas Tagozat elnökségi tagjának „Hagyományosan magyar tenyésztésű lovak a polgárőr szolgálatban” című előadása indította, aki a hétvégén lovaglás elméletből is segítette a lovasokat második előadásában. A hivatalos megnyitón, szombat reggel pedig Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány Kuratóriumának Elnöke köszöntötte a lovas polgárőröket. Az előadók között nagy sikerrel szerepeltek ismételten a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának munkatársai, dr. Garamvölgyi Mónika c. r. alezredes főállatorvos és Domoszlainé Sparing Kinga c. r. alezeredes, kiemelt főelőadó. A lovak hasznos élettartamának növeléséről Pénzes Gábor huszár hagyományőrző alezredestől, az OPSZ Lovas Tagozat elnökségi tagjától hallhattak a tanulók. A lóval való kommunikációról Zerinváry Szilárd lókiképző tartott Mítosz nevű lovával megerősítve szemléltető előadást. A tereplovaglásról pedig egy élő legenda, Széplaki Pál díjugrató mesteredző, olimpikon lovasunk előadásában hallattak megszívlelendő tanácsokat a lovasok. A lovas polgárőr ismereteket pedig, a szokott rend szerint a tagozat elnöke, dr. Rácz Adrienn tolmácsolta a résztvevőknek. Vasárnapi délután 40 fő sikeresen zárta a portya elméleti szintfelmérőt, míg többen szakirányú iskolai végzettségük igazolása folytán mentesültek a megmérettetés alól. A járőrvezetői szintfelmérő eredmények még nem ismertek, az írásbeli dolgozatok javítása még folyamatban van. Ez úton is gratulálunk a sikeresen vizsgázó lovasoknak, eredményes bűnmegelőző szolgálatot kívánunk!

 

Forrás:http://www.opsz.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 10
Összes: 602199
Hónap: 34957
Nap: 1513