Nemsokára kezdődik az iskola

Közeledik az iskolakezdés napja, de van még idő arra, hogy felkészítsük a gyerekeinket az iskolába indulással járó veszélyes helyzetekre. A legjobb, ha nem szülői papolással, hanem inkább játékkal próbálunk hatni a kicsikre.

Nemsokára kezdődik az iskola

Játsszuk el azt, hogy anyu elkésett! Beigazolódott a félelmünk, valami közbejött, egy útlezárás, egy sürgős feladat miatt nem leszünk az edzés végére a megbeszélt helyen. Mi picit izgulhatunk, de a gyerek legyen nyugodt, és tudja, ilyenkor mit kell tennie. Játsszuk el, vajon mit is? És ne feledkezzünk meg, biztosítani arról, hogy miközben ő okosan követi a megbeszélteket, mi nagyon igyekszünk, és közben értesítünk egy ott lévő edzőt, vagy más megbízható felnőttet!

Kezdődik az iskolaJátsszuk el azt, hogy nem tudjuk, hogyan jutunk el a sulihoz! A hétvége jó alkalom arra, hogy sietség nélkül bejárjuk a sulihoz vezető utat, és baj nélkül haza is jussunk. Cseréljünk szerepet, legyen a gyerkőc a vezetőnk, vagy akár kövessük biztonságos távolságból. Útközben sok kérdés merülhet fel a biztonsággal kapcsolatban. Élvezni fogja a játékot, mi pedig máris megtudjuk, nyugodtan elengedhetjük-e a kezét!

Játsszuk el azt, hogy fejből is tudod! Vajon mennyi időbe telik két telefonszámot kívülről megtanulni? Tegyünk próbát anyu és apu, vagy egy fontos családtag számával! Még jól jöhet, ha nincs kéznél a szám, sőt az egyiket tudja a gyerek, de az a készülék lemerült, vagy éppen a túloldalon nem hallják, vagy nem tudják felvenni. Teszteljük a tudást, legyen maradandó! Melyik számban van 2-es, vagy 5-ös? Melyik végződik 3-ra? Jöjjenek a villámkérdések, és a teljesítményért minél több elismerő szó

Játsszuk el azt, hogy tárgyalunk! Tévé, netes játék, foci, barátnők. A szünidőben kicsit több idő jutott minderre, de mostantól jobban kell gazdálkodnunk az idővel, ha nem akarjuk, hogy a gyerkőc a padra dőlve pihenje ki a hancúrozást. Tárgyaljunk! Mit szeretne ő, mit szeretnénk mi. Jöjjenek az érvek, amibe a humor is belefér. Ha érzi, hogy részese a döntésnek, könnyebb lesz betartania a szabályokat! Lehet, hogy szeptembertől önként indul aludni!

Kezdődik az iskolaJátsszuk el azt, hogy anyu, ha kell, ott terem! Ha a gyerkőc már egyedül jár haza, de még aggódunk, keresünk egy jó helymeghatározó alkalmazást a kínálatból, és közösen töltsük le a telefonjára. Tudnia kell, hogy ez kizárólag a biztonságát szolgálja, és nem korlátozni akarjuk! Próbáljuk ki, és közben közösen állítsunk be gyorshívó gombokat is a telefonján, hogy egyetlen billentyű lenyomásával léphessen velünk kapcsolatba, ha kell!

Játszunk szerepjátékot! „Most én vagyok Peti az osztályból, és azt mondom tesi órán, hogy béna vagy!” Nehéz helyzet egy gyereknek, de játsszuk el a szituációt, és keressünk megoldásokat.
„Lehet, hogy ez a gyakorlat most nem sikerült, de ettől nem vagyok béna, csak még gyakorolnom kell! Ha neked jól megy, segítenél?” Ha összegyűjtünk és gyakorolunk néhány hasonló szituációt, sikerülni fog a gyerekeknek azonnal olyan válaszokat adni az adott helyzetekre, melyek nem szülnek feszültséget, netán agressziót.

Játsszuk el azt, hogy rám figyeljenek! Előfordulhat, hogy jól jönne a segítség, de a gyerek nem tudja, kihez forduljon hirtelen. Egy kis meglepetés megoldhKezdődik az iskolaatná a helyzetet. A biztonságtechnikai boltokban vagy a neten beszerezhető egy egyszerű riasztó készülék, ami éppen a meghökkentés erejével hat. Ha az egész utca a gyerekre figyel, hirtelen a rosszak elszelelnek. Válasszunk együtt egy ilyen kis szerkezetet és próbáljuk ki, hogyan lehet használni. És tudjuk azt is, hogy mikor! És persze hogy hol tartsuk. A táska mélyén nem vesszük hasznát!

Játsszuk el azt, hogy tudom, mit kell tennem! Műszaki hiba miatt a troli nem megy tovább, le kell szállnod egy szokatlan helyen. Mit fogsz tenni? Egy járókelő arra kér, mutass meg neki egy környékbeli utcát, amit ő nem talál, de te ismered. Mit fogsz tenni? Mit fogsz mondani és hogyan? A haverok délután nem haza mennek, hanem focizni, te tudod, hogy nem szabad, de nagyon erősködnek, hogy tarts velük. Mi lehet a megoldás? Ha adott helyzetekre a gyerekeknek kész válaszaik vannak, könnyebben oldanak meg nehéz szituációkat. Ez a képesség a biztonságukat szolgálja, de többnyire csak gyakorlással sikerül. Segítsünk nekik játékosan!

Ma játsszuk azt, hogy tudom mi a különbség! Egy osztálytársam fura fejet vágott egy feladat hallatán, amíg a tanárnő elfordult. Szóljak valakinek? Egy osztálytársamnak napok óta nem beszél a többiekkel, csak csendesen meghúzódik egy sarokban. Szóljak valakinek? Egy osztálytársam engedély nélkül elvette a radíromat, és kitörölt vele egy mondatot a füzetéből. Szóljak valakinek? Egy gyerek valami fura bogyókat hozott a suliba, amit néhányunknak titokban megmutatott? Szóljak valakinek? Az osztályból páran létrehoztak egy internetes zárt csoportot, ahol egy gyerekről nagyon sok rosszat írnak. Szóljak valakinek? És ha a válasz igen, akkor vajon kinek? Segítsünk a gyerekeknek eligazodni az árulkodás, és a fontos információk között!

Ma játsszuk azt, hogy a szomszéd is felkészül az iskolára! Egy jó szomszéd néni, szomszéd bácsi aranyat érhet, ha a gyerkőc még nem nagy, de már önállóan érkezik haza. Van hová csengetni, ha elveszett a kulcs, kiment az áram, vagy bármi másért hirtelen jól jönne egy felnőtt. Jöhet egy tányérka, a gyerekkel közösen készített süti, vagy néhány palacsinta és már kopoghatunk is elpanaszolni, hogy nyakunkon a suli, ami néha kisebb nehézségekkel jár. Ha már ott vagyunk, cseréljünk telefonszámot, és mondjuk el mennyire megnyugtató, hogy van a gyerek közelében egy megbízható felnőtt. Előfordulhat, hogy hálásak leszünk az előrelátásunkért!

Suli indító tanácsainkat az Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Facebook oldalán is követhetik.

Forrás:http://www.opsz.hu