Oktatási Központot hoztak létre a polgárőrök továbbképzése érdekében

Október 6-án Mucsonyban ünnepélyes keretek közt nyitották meg az ország első Polgárőr Oktatási Központját.

A kazincbarcikai járásban már évek óta rendszeresen közös szolgálatot látnak el a járás polgárőr egyesületei a rendőrséggel közösen. Szintén közösen számos bűnmegelőzési fórumon, prevenciós előadáson vettek részt.  A fejlődés érdekében úgy döntöttek, hogy Oktatási Központot nyitnak, ahol lehetőség van a folyamatos képzések megtartására elméleti és gyakorlati szinten.

Az eseményen megjelent Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség Általános és Oktatási elnökhelyettese, Dr. Bakk Richárd rendőr alezredes a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság mb. rendőrkapitánya, Tóth János a Kazincbarcikai Járás– járási koordinátora és Harangozó Gábor a Mucsonyi Polgárőr Egyesület elnöke.

Csóra György nyitóbeszédében megemlítette, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy a polgárőr mindig jól felkészült legyen. Ehhez elengedhetetlenül szükséges az oktatás és a képzés.

„Ma már nem az a kérdés, hogy kell-e a polgárőrség, hanem hogyan tovább polgárőrség? Hogyan tudunk megfelelni azoknak a kihívásoknak, amit velünk szemben az együttműködő partnerek, rendvédelmi szervek, önkormányzatok és a legfontosabb tényező, az emberek támasztanak?”

A polgárőr akkor tud megfelelni, ha a feladatát tudja, azt megfelelően végrehajtja és felkészült minden olyan körülményre, ami szolgálat közben lehetséges.

Csóra György megköszönte Mucsony község önkormányzatának, Viszlai Viktor polgármesternek azt a lehetőséget és pozitív hozzáállást, hogy a polgárőrök rendelkezésére bocsátják ezt az ingatlant, termet.

Dr Bakk Richárd beszédében elmondta, hogy 2010 óta elismerően tekint a polgárőrökre. Visszaemlékezésében kitért rá, hogy a nagy árvíz idején főleg a rendőrökkel és a polgárőrökkel lehetett találkozni a gátakon, s közösen rakták a homokzsákokat, együtt dolgoztak a gát megerősítésén. Tapasztalatai szerint jó az együttműködés a rendőrség és a polgárőrök közt, de mint elmondta, ebben lehet még előre lépni. Több kontaktus, és kommunikáció szükséges a mindennapokban a szolgálat ellátása során.

Az oktatási nap sikerességét mutatja a magas részvétel, s a visszajelzések alapján a jövőben célul tűzték ki, hogy regionális szintre is kibővítsék az oktatást.

Forrás:https://polgarorok.hu