Összegyűltek Tolna megye polgárőrei

bolcske0801-1.jpgAugusztus első napján tartották meg a XV. Tolna Megyei Polgárőr Találkozót Bölcskén. A rendezvényen több mint ezer fő jelent meg, polgárőrök és családtagjaik. A megye polgárőreinek a napja színes programokkal, versenyekkel telt el.

Összegyűltek Tolna megye polgárőrei PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő

Szines
2015. augusztus 01. szombat, 19:34

A találkozón köszöntötték dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökét, Markos Györgyöt, OPSZ külkapcsolatokért felelős elnökhelyettesét, Márton Zoltánt, OPSZ funkcionális alelnökét, Széles Jánost, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének (TMPSZSZ) elnökét, dr. Kovács Zoltán r. ezr., rendőrségi főtanácsost, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) rendészeti főkapitány-helyettesét, a rendezvény fővédnökét, Baranya Istvánt, Bölcske község polgármesterét, a rendezvény fővédnökét, Kulcsár Szabolcs r.ales., Paksi Városi Rendőrkapitányság Dunaföldvári Rendőrőrs őrsparancsnokát, a rendezvény társvédnökét, dr. Biró Attila r.ales-t, Zsiga Péter r.őrgy, TMRFK polgárőr kapcsolattartót, Joó Endre r.ales-t a Paksi Rendőrkapitányság képviseletében, Bognár Szilveszter r.ezr, rendőrségi főtanácsost, a Tamási Rendőrkapitányság vezetőjét, dr Pilisi Gábor c. r. ezr., Szekszárd város rendőrkapitányát, Marcsek Sándor r. ezr., Bonyhádi rendőrkapitányt, Mészöly László r.ales.-t, a Dombóvári rendőrkapitányság képviseletében, Fölöp Ferenc p.őr.őrgy, a Tolna megyei Vám- és Pénzügyőrség igazgatóját, dr. Habermayer Tamás tű. ezr., a Tolna megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettesét. Valamint a megjelent megyei elnököket: Zámbó Péter (Baranya), Batiz István (Csongrád), Cseh István (Fejér), Kolozsi József (Jász-Nagykun-Szolnok), Bárdos Zoltán (Komárom-Esztergom), Peszt Péter (Somogy), Horváth Róbert (Zala), Lencsés Sándor (Bács-Kiskun alelnök), Mazács Ferenc (Hajdú-Bihar képviseletében).

Dr. Túrós András köszöntötte a nap résztvevőit. Megköszönte a munkát, amit 1500 polgárőr 74 egyesületben kifejtett. Elmondta, hogy szeretné, ha minden egyesületben december 31-ig 2 fő ifjú polgárőr legyen, hogy elmondhassák, az országban négy ezer ifjú polgárőr van.

Markos György szintén köszöntött mindenkit. Kiemelte, több mint 52.000 fő polgárőr van az országban, ez világszerte egyedülálló. Jó egészséget kívánt minden polgárőrnek, és jó szórakozást a napra.

Széles János, a TMPSZSZ elnöke köszöntötte a megjelent polgárőröket, megköszönte, hogy ismételten ilyen nagy számban megtisztelték ezt a napot, ami értük van. Sikeres évet zárt ismételten a szövetség. 17 sikeres gépjármű pályázatuk volt. A közrend és közbiztonság érdekében az országban az első olyan település Dunaföldvár, ahol szárazföldön, vízen és levegőben járőröznek a polgárőrök. Megköszönte a rendőrség, az önkormányzatok, katasztrófavédelem, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, további szervek együttműködését, mely minden évben kiváló.

Dr. Kovács Zoltán, r.ezr., rendőrségi főtanácsos, a TMRFK rendészeti főkapitány-helyettese, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a polgárőröket a TMRFK nevében is. Kiemelte, a közbiztonság érték. Megköszönte az elmúlt év munkáját és kéri, hogy a következő évben is tegyék meg, hiszen a közös érték akkor érték.

Baranya István, Bölcske község polgármestere, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a település lakói nevében a vendégeket, polgárőröket. Elmondta, hogy kell egy nap az összekovácsolódáshoz, szórakozáshoz. Megköszönte az áldozatvállalást, az időt, amit a hobbijuktól, családjuktól vesznek el a polgárőrök.

Dr. Habermayer Tamás tű. ezr. emléklapot nyújtott át, mellyel a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság köszönetét fejezi ki a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének a munkájáért.

A polgárőrök napján többféle műsort nézhettek végig, közöttük rendőrségi technikai-, kutyás-, erős ember-, íjász bemutatók, környékbeli és helyi művészeti csoportok előadása, Hungarokarma zenekar, és emellett a gyermekek is jól érezhették magukat a nekik szánt programokkal, játékokkal és Gazsó Miklós bohóc is tartott nekik előadást. A Tolna Megyei Felnőtt Diabetesesek Egyesülete már második alkalommal vesz részt ezen a rendezvényen, mely idén is sikeres.

Kitüntetések átadására is sor került. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke kiemelkedő polgárőr tevékenységérét Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatában részesítette Tarczal Tímea polgárőrt, a Bölcskei Polgárőrség tagját, dr. Pilisi Gábor címzetes rendőr ezredest, Szekszárd Város rendőrkapitányát.

A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatában részesül: Feil József a Paksi Polgárőr Egyesület elnöke.

A Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatában részesül Toldi Tamás a Hőgyészi Polgárőr Egyesület elnöke.

Dr. Kovács Zoltán rendőr ezredes átadta, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság által adományozott „Közlekedés biztonság terén nyújtott kiváló munkájáért” elismerést Szalai Józsefnek, a Gerjeni Polgárőr Egyesület elnökének.

Kiss Béla, Dombóvár város alpolgármestere, Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elismerését adta át Király Gábornak, a Dombóvári Polgárőr Egyesület elnökének.

Király Gábor átadta a Dombóvári Polgárőr Egyesület két tagjának az elismerést. 2015-ben Dombóvár Év Polgárőre címet kapta Csonka János. Kiváló Polgárőr címet kapta Miklós József.

Zádori József, a Dalmandi Polgárőr Egyesület elnöke a Dalmandi Polgármester asszony nevében adott át elismerést. A Dalmandi Polgárőr Egyesületben végzett kiváló munkáért az önkormányzat az év polgárőre címet adta Dudás Ferenc Józsefnek.

Széles János, TMPSZSZ elnök a polgárőr tevékenységet segítő kiemelkedő munkájáért a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége jutalomban részesíti Jani Attila címzetes rendőr zászlóst, a Tamási Rendőrkapitányság Simontornyai Rendőrőrse Simontornya I. sz. körzeti megbízottját.

A nap folyamán több versenyben mérettethették meg magukat a megye polgárőrei. Csapatversenyek voltak a férfi kispályás labdarúgás, lövészet, kötélhúzás, főző verseny, valamint egyéniben sörivó és férfi lábszépség verseny, illetve férfi, női szkander.

Sztronga Bettina