Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért

Az Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség valamint a Sárospataki Polgárőr Egyesület a „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” program keretében szezonindító parlagfűmentesítést szervezett Sárospatakon, június utolsó hetében.

parlagfu3.jpg

Az eseményen részt vett Sikora Attila Sárospatak alpolgármestere, Erdős Viktória az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke, dr. Komáromi Éva a Sárospataki Járási Hivatal vezetője, aki elmondta, nagy öröm számukra, hogy a sárospataki járást és járásszékhely települést, Sárospatakot választották a „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” programindító helyszínéül. Komáromi Éva szerint nagyon fontos a hivatal életében is, az hogy mind a járásszékhely, mind a járáshoz tartozó települések parlagfűmentesek legyenek. Az önkormányzatokkal és a megyei polgárőrszövetséggel együttműködve tesznek a társadalmi célért. Az önkormányzati területeket az önkormányzatok saját hatáskörben, illetve a bejelentés alapján a magán termelők kezében lévő területeket pedig jelzés alapján azonnal igyekeznek mentesíteni. A Sárospataki járásban szerencsére elvétve van parlagfüves terület. A hivatal részéről élelmiszerlánc-biztonság felügyeleti osztály működik a járásban, így ők is a szükséges megyei és a NÉBIH által kiadott iránymutatásnak megfelelően járnak el. Fontos szerepe van a civil szervezeteknek és az oktatási intézményeknek, akik parlagfűvel kapcsolatos prevenciós témanapokat is szerveznek. Végül megköszönte a polgárőrségnek a segítséget, hogy ezen a területen a társadalmi szemléletformálásban is kiveszik a részüket, ígéretet tett, hogy ehhez minden hatósági segítséget megadnak.

parlagfu2.jpg

Gábriel Géza az Agrárminisztérium főosztályvezető-helyettese, elmondta, hogy meg kell szüntetni a parlagfű fertőzöttséget az ingatlanokon, nem szabad, hogy virágbimbós állapotba kerüljön a növény, azért, hogy ne boruljon virágzásba és ne ontsa a pollent. Ezt az állapotot fent kell tartani az egész vegetációs időszakban, a parlagfűmentesítési kötelezettségnek folyamatosan eleget kell tenni, egészen október közepéig. A hatóságok július 1-től kezdve ellenőrzik a mentesítési kötelezettséget, mind belterületen, mind külterületen. A földi bejáráson kívül idén is lehet számítani helikopteres felderítésre. Kiemelten fontos a szemléletformálási tevékenység, amire nagy hangsúlyt fektet az Agrárminisztérium. Kitűnő az együttműködés az Országos Polgárőr Szövetséggel, ami több évre nyúlik vissza, mind a szemléletformálás, mind a mentesítés területén emelte ki a főosztályvezető-helyettes.
Karl Márton a Borsod-Abaúj- Zempén Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke, környezetvédelmi referense elmondta, hogy Borsod-Abaúj- Zempén megyében szerencsére nincs sok teendője a Polgárőrségnek parlagfűmentesítés területén. A megye aktív a környezetvédelemben, ezért is kiemelt cél a szemléletformálás. Kiemelte, hogy hosszas kutatómunkát igényelt, míg egy parlagfüves területet sikerült találni, ahol a mai programindító rendezvényt megtartják, bemutató céllal, hiszen Sárospatakon mindenki eleget tesz a törvényi kötelezettségnek.

parlagfu1.jpg

Az Agrárminisztérium stratégiai partnereként az Országos Polgárőr Szövetség a „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” program keretében országosan részt vesz a parlagfű elleni védekezésben. A polgárőrség társadalmi elfogadottságánál fogva a parlagfűírtás és -felderítés mellett, leginkább a szemléletformálással tudja segíteni a parlagfű elleni küzdelmet hazánkban.
Az OPSZ Környezetvédelmi Bizottsága 2018-ban is meghirdette a „TEGYÉL TE IS TELEPÜLÉSED PARLAGFŰMENTSÉGÉÉRT!” programot, melynek célja, hogy a polgárőr egyesületek aktívan vegyenek részt működési területükön a parlagfű felderítésében és mentesítésében. A parlagfűvel borított területek felderítését a polgárőrök gyalogosan, gépjárművel vagy lóval végzett járőrszolgálatuk során teszik, melyet Baranya Megyében légi felderítéssel is kiegészítenek.
A Polgárőrség a „Célkeresztben a parlagfű” elnevezéssel szemléletformáló kampány keretében hívja fel a figyelmet a parlagfűmentesítés fontosságára. Parlagfű fertőzöttség szempontjából országos viszonylatban Borsod-Abaúj-Zemplén megye nem számít kiemelten fertőzöttnek, a parlagfű elleni védekezésben résztvevő szervezetek a megyében összehangoltan végzik tevékenységüket. A polgárőrök önkéntesen végzett szolgálatukkal aktívan segítenek a feladat ellátásában.

(Fotó: Sárospatak honlap)

Forrás:http://www.opsz.hu/