Polgárőrök is figyeltek a Lellei Borhéten

opsz.jpgImmár huszonkettedik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a helyi szőlősgazdák a Lellei Borhét fesztivált. A tíz napon átívelő rendezvény természetesen nem kerülte el a polgárőrök figyelmét sem.

A rendezvényt minden évben „Villáműző" Szent Donát tiszteletére rendezik meg a lellei szőlősgazdák, aki nem más, mint dunántúli szőlőtermelők és a szőlőhegyek védőszentje. Az idén augusztus 1-10-ig tartó fesztivál minden napján különféle kulturális programokkal és borkóstolással várták a rendezők az odalátogatókat. Felléptek zenekarok, táncegyüttesek, operetténekesek, de volt borverseny is, amelyen a bortermelők legkiválóbb nedűi versenyezhettek egymással. A fesztivál fénypontja az utolsó napon megtartott borkirálynő választás volt.

„Mint minden évben, idén is fokozottan figyelünk, különösen a parkoló gépjárműveknél és a rendezvényen a zsebesek kiszűrésére" - mondta Peszt Péter, a Lellei Polgárőr Egyesület elnöke. A polgárőr vezető elmondta, hogy a rendezvény előtt egyeztettek a rendőrséggel, és hasznos információkat és javaslatokat kaptak tőlük arra vonatkozóan, hogy mire érdemes kiemelten figyelni. Peszt Péter hozzátette, hogy az egyesület kapott kerékpárokat, így a szolgálatot teljesítő járőreik az olyan területeken könnyedén tudtak közlekedni, ahol személygépkocsival ez nem volt megoldható.

Az egyesületi elnök elmondta, hogy a rendezvény területén a járőrpárosok változó időszakokban láttak el gyalogos szolgálatot. Ennek az volt célja, hogy elkerüljék a járőrpárosok esetleges kifigyelésének a lehetőségét. Ezeknél a szolgálatoknál polgárőrök átlagos utcai ruhában tartózkodtak a helyszínen, így azt a hatást keltették, mintha ők is fesztiválozók lennének, ezáltal észrevétlenek tudtak maradni.

A polgárőrök nem csak a Borhét helyszínén és annak környékén dolgoztak, hanem ugyanúgy személygépkocsival jelen voltak település utcáin, nyaralóövezeteiben és a szőlőhegyen is. A civil bűnmegelőzők figyelme nem kerülhette el a bevásárlóközpontok parkolóit se, ezért ezeket is rendszeresen érintették a járőrszolgálataik során. Peszt Péter hozzátette, hogy a rendezvény sikeresen lezárult a vasárnapi nappal. Esemény a korábbi évekhez képest elenyésző számban volt csak.

Alig ér véget egy rendezvény a nyári Balaton-parton, általában nyomban követi egy másik. A Lellei Polgárőr Egyesület életében sincs ez másként. Péntektől a huszadikáig tartó Boglári Szüreti Fesztivál fogja őket feladatokkal ellátni.

(Magyar Márk László)

Forrás:http://www.opsz.hu