Polgárőrök is harcoltak a jeges árral

Megerősített szolgálattal és fokozott erőbedobással dolgoztak a Tisza-tavi polgárőrök a folyón levonuló jeges ár miatt. Az elszabadult kompot polgárőr segítséggel fogták be a szakemberek.

A Vízügyi Igazgatóság jégtörője kiszabadítja a Tiszacsegén elszabadult kompot 2017. február 16.-án.

Fotó: Ruzsa István / MTI

Kardos Pál és Kövér Gábor egyeztet a Vízűgyi igazgatóság szakemberévelFebruár 12-én, a Tisza felső részén végig vonuló jeges ár szükségessé tette a térségben működő polgárőr szervezetek tagjaitól a folyamatos szolgálat-ellátást, Különösen a Tisza Tiszacsege és Kisköre közötti 70 km-es szakaszának mindkét oldalán.
Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség katasztrófavédelmi alelnöke tájékoztatása szerint térségben dolgozó polgárőrök 2017. 02. 12-én az esti óráktól kezdődően folyamatosan vettek részt a kármentesítésben, a terület biztosításában. Segítettek a vízben levő csónakok, ladikok, mobil stégek, lakóhajók kimentésében, az ott élő emberek és állatok biztonságos helyre történő elhelyezésében, majd az élet- és vagyonbiztonság megőrzéséért a területbiztosításban. Ez leginkább a fosztogatók megjelenésének, illetve a katasztrófaturizmus megerősödésének visszaszorítására történt. Természetesen a polgárőrök a Tisza mindkét partján a rendőrség és a Vízügyi Igazgatóság szoros koordinációja mellett látták/látják el feladatukat.

Már biztonságban van az elszabadult komp személyzeteA Tisza-tó körüli területen folyamatosan 40-50 polgárőr lát el szolgálatot – mondja Kövér Gábor, az OPSZ Vízi Polgárőr Tagozatának elnöke. -  Ebben leginkább a vízi polgárőrök vesznek részt, de jöttek segíteni a környékbeli járásokból, sőt a szomszédos megyékből is. Először kármentési munkákat, majd védelmi feladatokat láttunk el. Tegnaptól pedig a Kiskörei vízlépcsőnél, konkrétan az erőműnél segédkezünk.   A polgárőrök egyébként már ezt megelőzően is kemény munkát végeztek, hisz ez ideig a belvízi védekezésben vettek részt.
Kövér Gábor elmondta még, hogy a Tiszacsegénél elszabadult kompot is végig kisérték, figyelték, nehogy valami komolyabb baj legyen, illetve büszkén mesélte azt is, hogy segítettek Kiskörénél a vízi eszköz befogásában.

(Szöveg:  Lőwinger Zoltán, fotó: Ruzsa István)