Polgárőrök nélkül bajai győzelem

nv.jpgHagyományőrző lovasok felvonulásával, majd a versenyző 72 település lovasának ünnepélyes fogadalomtétel, illetve a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával szeptember 19-én ünnepélyesen nyitották meg a VIII. Nemzeti Vágtát Budapesten, a Hősök terén kialakított speciális versenypályán.

nv.jpg

Az ünnepélyes pillanatokat követően a kishuszár vágta és a Nemzeti Vágta előfutamait rendezték meg, de sor került a fogatvágta előcsatározásaira és jótékonysági sztárfutamra is. A programot kocsi toló verseny, agárfutam, díj- és magas ugrató verseny, lovas kaszkadőr bemutató, napóleoni csatajelenet és felsorolhatatlanul sok kísérő rendezvény színesítette.

Átböngészve a sorsolási listát, nem kis meglepetéssel konstatáltuk: ezúttal egyetlen lovas sem képviselte a Polgárőrséget a helyi vágták után továbbjutott 72 versenyző között. A miértre a Vágta Korzón – ahol a résztvevő településekkel és kézművesek remekeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők ezrei – az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata pavilonjánál Rácz Adrientől, a tagozat vezetőjétől kaptuk meg a választ.
Az az igazság, a mi lovaink sem fiatalodnak – kezdte a tagozatvezető. A polgárőr lovak speciálisan a járőrszolgálatra képzettek, ahol jobbára lassú menetben, poroszkálva teljesítik a kijelölt útvonalat. Nagyon ritkán fordul elő, hogy vágtázniuk kell. A korábbi Nemzeti Vágtákra sikerült felkészíteni egy-egy négylábút, ám az idő eljárt felettük. Járőrszolgálatra kiválóak, ám a versenyzésre speciális felkészülés kellene, erre pedig már nem igazán alkalmasak. Sajnálom, hogy az elővágtákról egyik polgárőrünknek sem sikerült a fővárosi versenyre eljutni, de tudni kell: nekünk más feladataink vannak. Ettől függetlenül nem mondunk le arról: ha lesz fiatal, erre alkalmas paripánk, jövőre, vagy a későbbiekben akár a döntőbe is bejuthat valamelyik polgárőrünk! Egyetlen esélyesünk, a Lázi Polgárőrség tagja, Sárfi Éva lehetett volna Roy nyergében, ám az elővágtán nem kedvezett neki a szerencse, s nem jutott be a Hősök terén rendezett futamokba. Ám a korábbi években remekelő polgárőr – igaz, lova nélkül – ott volt a Vágta Korzón, s népszerűsítette a lovas polgárőr szolgálatot.

Érdeklődők a Polgárőrség pavilonjánál

(még több fotó a Fotóalbumban)

S ha már Vágta Korzó: számtalan érdeklődő kereste fel a polgárőrök bemutatkozó pavilonját – amely idén már negyedik alkalommal ismertethette meg az érdeklődőkkel a polgárőr lovasok szolgálati tevékenységét – ahol képet kaphattak az önkéntes bűnmegelőzők – persze, elsősorban a lovas polgárőrök – mindennapos munkájáról. Sokakat vonzott, hogy a pavilon – egy amatőr fotókiállításnak köszönhetően – teljes terjedelmében lovas polgárőr életképekkel telt meg. Többen arról is érdeklődtek: hogyan léphetnek be az egyesületekbe, lehetnek esetleg lovas polgárőrök. És persze sok volt a fiatal érdeklődő is, akik közül jó néhányan itt tudták meg: immáron a 14-18 év közöttiek is jelentkezhetnek Ifjú Polgárőrnek! Köszönet a szíves tájékoztatásért a Polgárőrség Lakitelek Egyesület, a Lázi PE, az Albertirsa PE, a Polgárőr, Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület Mártély, valamint az Alsószéktó-Kisfái-Matkó PE lovasainak, hogy időt szakítottak a lovas polgárőr szolgálat népszerűsítésére, s személyesen voltak jelen két napon át az OPSZ Lovas Tagozata pavilonjában.

Ami a döntőt illeti, az idén 2013-as győzelmét megismételve a bajai Németh János szerezte meg a győzelmet My Boy Mennydörgés nevű lovával. A Pre Vital nemzetközi futamot Kína lovasa nyerte, míg a Jótékonysági Sztárfutamon Pintér Tibor diadalmaskodott. Bár korábban is több bukás színesítette a futamokat, a legsúlyosabb eset itt történt: nem sokkal a start után Papadimitriu Athina, a futam egyik esélyes leesett lováról, s nyílt lábszártörést szenvedett. A művésznő még kórházba szállítása előtt elmondta: jövőre ismét itt akar lenni a rajtnál.

Nem véletlen ez a ragaszkodás, hiszen a több tízezer látogató – akik az Országkonyha jóvoltából tradicionális, finomabbnál finomabb ételek, pálinka- és borkülönlegességek egész sorát kóstolhatták végig – mindenkit arra sarkallnak: minél jobb eredményekkel mutassák meg magukat a nagyérdeműnek.

T. Z.
Fotó: Sebestyén Jenő