Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Programindító fórum a gyermekek védelméért

Február 10-én elindult az Országos Polgárőr Szövetség „Közösen gyermekeink védelméért!” szlogennel, a család, a gyermek- és az ifjúságvédelem fokozásáért meghirdetett új szakmai programja.

Február 10-én elindult az Országos Polgárőr Szövetség „Közösen gyermekeink védelméért!” szlogennel, a család, a gyermek- és az ifjúságvédelem fokozásáért meghirdetett új szakmai programja.

 


Közel kétszáz polgárőr jelenlétében kezdődött el 2018. február 10-én az Országos Rendőr-főkapitányság Auditóriumában a kiemelt feladatként meghirdetett család, gyermek- és ifjúságvédelmi program. A konferencián ott volt dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója, dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, dr. Barnucz Szilvia főigazgató, Zámbó Péter szakmai valamint Horváth Róbert ifjúsági, sport és karitatív alelnök, dr. Christián László PhD rendőr ezredes, tanszékvezető egyetemi docens, a SZEM tagozat elnöke, dr. Ternyák Péter Lajos, Budapest XVIII. Kerületi Kormányhivatal gyámügyi osztályvezetője, Keleti Arthur kibertitok jövőkutató, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke, Fügedi László, a Fehér Gyűrű Egyesület elnöke, az OPSZ elnökségének tagjai, a megyei szövetségek képviselői, delegáltjai és számos polgárőr.

sebi5899-e2.jpeg


Hagyománya van annak, hogy ha évet kezdünk, akkor az OPSZ új programot indít – kezdte beszédét dr. Túrós András, aki elmondta, hogy a család, a gyermek- és az ifjúságvédelem érdekében életre hívott programnak kettős célja lehet: egyrészt a védelem, másrészt a megelőzés. Kiemelte: „Védjük meg a gyermekeket, hogy ne legyenek áldozatok, illetve segítsük őket abban, hogy ne lépjenek a bűnözés útjára.” Az OPSZ elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország közbiztonsága stabil, kiegyensúlyozott, az elkövetett bűncselekmények száma jelentős mértékben, majd ötven százalékkal csökkent, jól működik a gyermekvédelem, van magas szintű jogszabály, intézmények százaiban több ezer szakember áll rendelkezésre, ám ha előfordulnak olyan súlyos nagy felháborodást okozó, a gyermeket érintő bűncselekmények, amik kiverik a lakosságnál a biztosítékot, akkor a Polgárőrségnek is tennie kell valamit. Megfogalmazta, hogy a Polgárőrségnek a főfeladata a közterületek és a külterületek biztonságának védelme, ám a polgárőröknek nagy előnyük a helyismeret, az emberismeret, tudják mely családokban élnek hátrányos, vagy különösen hátrányos helyzetben a gyermekek, kik azok a szülők, akik erőszakosak lehetnek, így a jelzésadással a gyermekvédelemért is remélhetőleg sokat tudnak majd tenni. Dr. Túrós András végül kinyilvánította: Személy szerint nagyon szeretném, ha mind a 2100 polgárőr egyesület csatlakozna ehhez a programhoz.

sebi6007-e2.jpeg


„Egy jövőben bízó, jövőt építő társadalom, nem engedheti meg magának, hogy a megszületett gyermekekkel ne úgy foglalkozzon, hogy 20-25 év múlva a társadalom megbecsült, alkotóképes, szorgalmas és hazafias tagja ne legyen” mondta dr. Hatala József, majd hozzátette, Magyarország kormánya 2013-ban megalkotta a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiát, aminek egyik fő része a gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozik. Nyomatékosította a nevelés, a példamutatás fontosságát, beszélt a különböző oktatási intézményekben indított programokról, majd kinyilvánította, hogy az NBT segítséget ajánl mindenkinek, aki szeretne tenni az ifjúság védelméért.
Ezután Zámbó Péter részletesen ismertette a program alapjait, jogi hátterét, a lehetséges feladatokat. Nyomatékosította, hogy a polgárőröket felkészülten kell hozzáfogniuk a programhoz. Felhívta a figyelmet az elszámolás fontosságára, hisz amikor támogatásokat kér e programhoz az OPSZ, akkor nagyon pontosan meg kell majd nevesíteni a költségeket, az elvégzett munkát. Az alelnök külön felhívta a figyelmet az internet és a média veszélyeire, bár rögtön hozzá is tette: nincs igazán jó megoldás.
Dr. Christián László PhD. rendőr ezredes a Szomszédok Egymásért Mozgalom tagozat működésének és feladatainak fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy a programban részvevők egymásra és egymásért figyelnek. Ismertette azt is, hogy egyes külföldi tanulmányok bizonyítják, hogy az önkéntesekre nagyon nagy szükség van.

sebi6256-e2.jpeg


A felszólalások sorát dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok folytatta, aki először megköszönte a polgárőröknek az eddig végzett munkájukat, majd statisztikai számadatokkal bizonyította, hogy az elmúlt pár évben mennyit javult a helyzet. Külön kitért a családon belüli erőszakra, a gyermek pornográfiára, a nemi erkölcs elleni bűncselekményekre. Elmondta, hogy a látencia ezeken a területeken is erős lehet, és ezek felszámolásában tehetnek sokat a polgárőrök. A dandártábornok is a képzésre fektetné a hangsúlyt, mert a gyermekvédelem egy teljesen más terület, más hozzáállást igényel, mint a közterületek biztonságának szavatolása. Fontosnak tartja, hogy a rendőrség illetve más gyermekvédő szervezetek által indított programokat a polgárőrök ismerjék meg, illetve vegyék figyelembe az ország különböző részeinek sajátosságait, ami egy nagyon differenciált programmegvalósítást kíván. Végezetül hozzátette: Biztos vagyok benne, hogy ez a program sikeres lesz.
Dr. Ternyák Péter Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekvédelem terén a legtöbbet maga a család tudja adni. Általában ott van gond, ahol nincs, vagy rossz a példamutatás, a gyermek nem tudja, hogy mit hogyan kell tennie, illetve rossz hatással vannak a különböző TV sorozatok is.

sebi6366-e.jpeg

Keleti Arthur kibertitok kutató pedig arról beszélt, hogy a mai gyerekek már a kibertérben élnek, és bizony tudomásul kell venni, hogy ez a jövő. El kell fogadni, hogy nem kontrollálhatunk mindent. Elmondta azt is, hogy egy felmérés szerint minden harmadik gyereket zaklatnak a neten, de csak minden tízedik kér segítséget. És azt is meg kell érteni, hogy a mai szülők nem biztos, hogy tudnak a gyermeknek segíteni, mert nem biztos, hogy megértik őt. Az előadások sorozatát Horváth Róbert zárta, aki az ifjúságvédelem terén egyrészt beszélt a jelzésadás fontosságáról, a polgárőrök e téren hasznosítható előnyeiről, majd az OPIT-ra, az ifjú polgárőrök nyári táborára hívta fel a figyelmet, benne kiemelve, hogy a táborozók milyen sporttevékenységet folytattak tavaly.
A programindító fórumot a nézők soraiból jelentkezők hozzászólásai zárták.

(Szöveg: Lőwinger, fotó: Sebestyén)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 11
Összes: 602199
Hónap: 34966
Nap: 1524