Siker, csapat, együttműködés, segítség, elszántság, akarat.

heves0801.jpgA XXI. Heves Megyei Polgárőr Nap került megrendezésre szombaton, Tiszanána Dinnyésháton.

A rendezvényen megjelent Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség oktatási elnökhelyettese, Nyitrai Zsolt Tiszanána és térsége országgyűlési képviselő miniszteri biztos, aki egyben az esemény fővédnöke. Szabó Róbert a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Széchy Zsolt r. alezredes, Heves megyei rendőrfőkapitány-helyettes, rendészeti igazgató, Dr. Lénártné Benei Anikó a TÖOSZ elnökségi tagja, a Mátrai Szövetség elnöke, Pelyhe Gábor r. alezredes a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője és Meggyesfalvi Tamás r. alezredes a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Dr. Tóth József Tiszanána polgármestere nagy tisztelettel köszöntette a megjelent vendégeket. Beszédében elmondta, hogy Tiszanána 2500 fő lakosú település, s az elmúlt években végbemenő fejlesztéseknek köszönhetően több intézmény is felújításra került. 20 darab térfigyelő kamera pásztázza a falut, a Tiszanánai Polgárőr Egyesület pedig korszerű eszközökkel van felszerelve. A lakosság felé kiépített információáramlás kiváló. A település idős embereinél 150 lakásban riasztó berendezéseket adtak át és körülbelül 100 személyi riasztó került kiadásra egyedül élő embereknek.

A polgármester megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, azt az elszántságot, azt a kitartást és hűséget, amit tanúsítanak, nap, mint nap a feladatok megoldása során. Tiszanánán nagyon komoly gondok voltak régebben a közbiztonsággal. Nagyon sok munka van benne, hogy napjainkban 50-60%-al kevesebb a bűncselekmények száma. Nagyon köszönjük a helyi rendőrőrs rendőreinek a munkáját, akik mindenben partnerei voltak a helyi polgárőr egyesületeknek.

Nyitrai Zsolt Tiszanána és térsége országgyűlési képviselője, miniszteri biztos beszédében kiemelte, külön köszöntötte a polgárőröket és családtagjaikat. Önök egy jó csapat. A polgárőrség Magyarország egyik legnagyobb és legsikeresebb civil szervezete. A bűncselekmények száma az elmúlt éveken, az elmúlt időszakban, jelentős mértékben visszaesett Magyarországon. Ez a polgárőrük önkéntes munkájának is köszönhető. A Polgárőrök hétköznapi hősök. 2014-ben 217 ezer óra szolgálatot teljesítettek a polgárőrök Heves megyében, melyet ez úton is köszönünk.  Köszönöm az önkormányzatoknak, a polgárőrmestereknek, a rendőrségnek, magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, hogy segítik a polgárőrség munkáját.

Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség oktatási elnökhelyettese elmondta, hogy ha végiggondoljuk a polgárőrség történetét, akkor arra kell gondolni, hogy 25 évesek vagyunk. Felnőtt korba léptünk, és amit vállaltunk 25 évvel ezelőtt, az teljesítettük. Azt vállaltuk, hogy teszünk valamit a közrend és közbiztonság érdekében, teszünk azért, hogy az emberek kicsit jobban érezzék magukat, hogy a gyerekek nyugodtan tudjanak menni iskolába, és hogy az idősek nyugalomban élhessenek. Az elkövetkező időszakban a polgárőrőrség még tovább fog fejlődni, ehhez a kormányzat minden támogatást megad.

Dr. Széchy Zsolt r. alezredes, Heves megyei rendőrfőkapitány-helyettes, rendészeti igazgató pár gondolattal szólt a Heves megyei polgárőrökhöz. A mai napon beszédükben többen kiemelték az alábbi szavakat: siker, csapat, együttműködés, segítség, elszántság, akarat. Ha le kellene írnom egy papírra a véleményem a polgárőrségről, körülbelül ezeket a szavakat tudnám leírni. Sikeres csapat, elszánt emberekkel, akik háttérbe szorítják néha a családjukat is, azért, hogy tegyenek a közbiztonságáért.

Völgyi Ferenc a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is szólt a megyében önkéntes szolgálatot teljesítő polgárőrökhöz. Megköszönte a polgárőrök áldozatkész munkáját, családtagjainak a támogatást és a kormánynak a kiemelkedő támogatását. Heves megyében a 102 egyesületből, immáron 50 egyesület új gépkocsival rendelkezik.

A köszöntő beszédek után elismerések átadására került sor.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kiemelkedő polgárőr tevékenységük elismeréseként Polgárőr érdemkereszt arany fokozata kitüntetésben részesítette:

• Dr. Tóth József urat a Tiszanánai Polgárőr Egyesület elnökét
  • Tuza Ferenc urat az Egerszóláti Polgárőr Egyesület elnökét
  • Fűkő Gyula urat az Aldebrői Polgárőr Egyesület elnökét
  • Magyari János urat a Markazi Polgárőr Egyesület elnökét

Polgárőr érdemkereszt ezüst fokozata kitüntetésben részesítette:

• Dobó Tiborné részére az Egerfarmosi Polgárőr egyesület tagjának
  • Kovács Dominika részére a Bodonyi Polgárőr Egyesület tagjának
  • Kesztehelyi László részére a Mátrafüredi Új Polgárőr egyesület elnökének
  • Kiss Tibor részére a Pélyi Polgárőr Egyesület elnökének
  • Gercuj Zoltán részére az Agria Polgárőr Egyesület elnökének

Polgárőr érdemkereszt bronz fokozata kitüntetésben részesítette:

• Böszörményi László részére a Domoszlói Polgárőr egyesület elnökének
  • Válóczi József részére a Zagyvaszántói Polgárőr egyesület tagjának
  • Varga László részére a Verpeléti Polgárőr Egyesület tagjának
  • Kovács Péter részére a Bélapátfalvai Polgárőr egyesület tagjának
  • Brunner Zoltán részére az Apci Polgárőr Egyesület tagjának

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője Dicséretben és jutalomban részesítette:

• Nagy Tamás Istvánt a Mezőtárkányi Polgárőr Egyesület tagját
  • Balázs Tivadart a Boconádi Polgárőr Egyesület tagját

Andornaktálya község polgármestere Vámosi László elismerést adott át az Andornaktályai Polgárőr egyesület részére.

Vámosi László Andornaktálya Polgármestere Kossuth Dísz kardot adott át Antal Csabának az Andornaktályai Polgárőr Egyesület elnökének a településért végzett áldozatos munkája elismeréseként, a polgárőr egyesület létrehozásáért, 50. születésnapja alkalmából, ezzel köszöntve, és remélve, hogy folytatja még ezt a színvonalas tevékenységét.

Ludas község polgármesterasszonya Vargáné Csengeri Mónika elismerésben részesítette a Ludasi Polgárőr Egyesületet.

A Heves Megyei Polgárőr Szövetség Polgárőrbarát Polgármester emlékplakett elismerésben részesítette:

• Tóth Gézát Nagyút község polgármesterét

A Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége a Heves Megye Közbiztonságáért emlékplakettet adományozta:

• Balogh Zoltánnak az Adácsi Polgárőr Egyesület elnöke részére

A Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége „Kiemelkedő Polgárőr tevékenységéért” plakett és oklevél elismerésben részesítette az alábbi polgárőröket:

• Csala Ferencet Andornaktályai Polgárőr Egyesület tagját
  • Gacsal Gábort Füzesabonyi Polgárőr Egyesület tagját