Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sokrétű munkát végeznek a Baranya megyei polgárőrök

Éves beszámoló közgyűlést tartott 2019. május 18-án a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége Pécsen, a Baranya Megyei Közgyűlés Dísztermében.

article preview

Éves beszámoló közgyűlést tartott 2019. május 18-án a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége Pécsen, a Baranya Megyei Közgyűlés Dísztermében.

 

19kozgyul04.jpg

A rendezvény elején Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnöke köszöntötte a megjelent egyesületi vezetőket. Külön köszöntötte dr. Gulyás Zsolt rendőr ezredest a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét, Őri Lászlót, Pécs Megyei Város alpolgármesterét, Szalontai Csongort, Pécs Megyei Város Önkormányzat Közbiztonsági referensét, Fábcicné Oláh Judit tűzoltó alezredest a Baranya Megyei Katasztrófavédelem gazdasági igazgatóhelyettesét, Tégény Krisztián hadnagyot a Magyar Honvédségtől, Bátori Katalin őrnagyot a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság központjának Baranya Megyei vezetőjét.

19kozgyul02.jpg

 

Továbbá Huber Évát a Nemzeti Adó és Vámhivatal Baranya Megyei vezetőjét, Hajgató Zoltánt a Nemzeti Adó és Vámhivatal Baranya Megyei Vám és Pénzügyőri igazgatóhelyettesét, Eckhardt Zoltán alezredest a Baranya Megyei Védelmi Bizottság titkárát, Udvaros Renátát a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei vezetőjét, Arnold Antalt a Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya Megyei igazgatóság képviselőjét, Tobak Zoltánt a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegység vezetőjét.
Dr. Gulyás Zsolt rendőr ezredes köszönetét, tiszteletét és a nagyrabecsülését fejezte ki a Baranya megyei polgárőröknek, mert – mint hogy azt mondta – amit a polgárőrök tesznek az a tiszteletet és a nagyrabecsülést vívja ki mindenki szemében. Hiszen önkéntesen vállalnak szolgálatot a köz érdekében.
Őri László elmondta, hogy pécsi adatokból jól látható: az elmúlt nyolc évre visszatekintve a regisztrált bűncselekmények száma megfeleződött. Így már háromezer alá eset a bűncselekmények száma a dunántúli nagyvárosban. A rendőrség, a polgárőrség, a közterület felügyelet és a lakosság támogató hozzáállása, példás együttműködése hozta ezt az eredményt.

 

19kozgyul03.jpg

 

A közgyűlés a megszokott napirendhez eltérő módon a jutalmak átadásával folytatódott. Ekkor vehette át a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatú kitüntetését Keppert Gergő a Pécsváradi Polgárőr Egyesület elnöke, Veller István a Komlói Polgárőr Egyesület tagja valamint Maza Attila József a Gerdei Polgárőr Egyesület elnöke. Ezüst fokozatú elismerésben részesült Tuczai Tamás a Nagykozári Polgárőr Egyesület tagja, Csiszár Gyula a Nagytótfalui Polgárőr Egyesület elnöke és Kálmán János Károly a Mecsek Polgárőr Egyesület tagja. A bronz fokozatú elismerést pedig Költő Roland a Sellye Város Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagja, Iriminé Kovács Olívia a Csonkamindszenti Polgárőr Egyesület tagja és Móhr Erik a Szederkényi Polgárőr Egyesület tagja vehette át. Az OPSZ elnökének külön elismerését  Lajtman József a Szentlőrinci és Szigetvári járás koordinátora vehette át. Emellett még számos polgárőr kapott megyei, rendőrségi elismerést, társszervektől tárgyjutalmat.
Cseh László az évértékelő beszédében köszönetét fejezte ki a Rendőrségnek és valamennyi társszervnek a 2018. évben nyújtott szakmai támogatásért, a polgárőrökhöz való hozzáállásáért, majd elmondta, hogy a Baranya megyei polgárőrök a járőr- és figyelőszolgálatok során, a megelőző tevékenység mellett több személyt értek tetten, valamint tartottak vissza. Jó néhányszor részt vettek eltűnt személy felkutatásában, ahol komoly szerepet játszottak a speciális technikai eszközök. Nagy számban segédkeztek rendőri irányítás mellett bűnügyi, közlekedési akciókban. Rendszeresen végeztek jelzőőri tevékenységet.

 

19kozgyul01.jpg

 

– Rendkívüli hideg az elmúlt évben nem érintett bennünket, azonban a felkészülésre nagy hangsúlyt fektettünk a katasztrófavédelemmel és közúttal karöltve. A napi szolgálati feladatok mellett a rendezvényeken is nagy számban vettünk részt. Szinte minden megmozdulásra  legyen, az a rendőrség által szervezett, biztosított vagy önkormányzati  a polgárőrök megjelenésére számítottak, igényelték őket – mondja az elnök. – Több esetben előfordult, hogy a rendezvények nagyszámú Polgárőr jelenlétet igényeltek, kevésnek bizonyult a városi polgárőrök száma, így szükség volt a Baranya megyei településeken működő egyesületek bevonására is. A motoros polgárőreink az időjárás függvényében, de mindig nagy sikerrel vettek részt a rendezvényeken, valamint azok biztosításában. Légi tevékenységünk kiterjedt alkalmi járőr szolgálatra, határvédelmi feladatra, keresés kutatásra és környezetvédelmi feladatokra. A rendezvényeken minden esetben próbáltuk növelni a Polgárőrség és maga a polgárőr tevékenység bemutatását és ismertetését a lakossággal statikus bemutató pavilon, technikai eszközök, játékos feladatok és szóróanyagaink segítségével.
Cseh László azt is elmondta, hogy 2018. évben tucatnyi bűnmegelőzési program és 100 nap feletti megyei szintű rendezvényen vettek részt. A határvédelmi tagozathoz további egyesületek is csatlakoztak és sikeresen belefolytak a munkába.
– Lovasaink egyre erősebbek mind a közterületi, mind a határszolgálatban. Mobilitásuk is nőtt egy ló szállító utánfutó beszerzésével. Motorkerékpárosaink beváltották a hozzájuk fűzött reményeinket, szervezetten és kiképzett formában látják el feladataikat. Légi felderítőink önállóan az általuk elképzelt irányba és módon végzik szolgálati feladataikat. Kutyás szolgálatokat egyesületeken belül kis számban, de végeznek a polgárőrök. Igyekszünk a szabályzók megismertetésével mindezt megfelelő keretek közé szorítani. Jelenleg a megyében egy még kiképzetlen egyesületi tulajdonú szolgálati kutya található. Közösségi szolgálatokra jelentkező diákokat örömmel fogadják az egyesületek, próbálják ellátni őket motiváló erővel bíró feladatokkal. Mindezt önállóan és a rendőrséggel közösen is. A rendőr polgárőr együttműködés évek óta rendkívül jól működik.
Cseh László végezetül ismertette a 2019. évi terveket. A közterületi szolgálat minden polgárőr egyesületnél elsőbbséget fog kapni. Mindehhez a támogatást megkapják éreztetve, hogy a polgárőr egyesületek közterületeken végzett polgárőr alaptevékenysége, a látható polgárőr szolgálat nemcsak a bűnmegelőzés jól bevált módszere, hanem hogy ez a civil szervezetek közül kizárólag a polgárőr egyesületeket megillető jog és megtisztelő kötelezettség.

 

Forrás:http://www.opsz.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 10
Összes: 479968
Hónap: 14988
Nap: 453