Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Stratégiai partnerség a biztonságért

„Hazánk a 15. legbiztonságosabb ország a világon” – idézte Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke dr. Pintér Sándor belügyminiszter szavait, melyet 2018-ban mondott el az Országos Polgárőr Napon.

„Hazánk a 15. legbiztonságosabb ország a világon” – idézte Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke dr. Pintér Sándor belügyminiszter szavait, melyet 2018-ban mondott el az Országos Polgárőr Napon. A gondolat a Megyei Polgárőr Szövetség 2019. március 8-i közgyűlésén hangzott el, ahol a megjelent polgárőr egyesületi vezetők, az együttműködő szervek meghívott képviselői értékelték a tavalyi évet, annak szakmai és pénzügyi teljesítését, ismertetésre került a 2019. költségvetés tervezete, beszámolt a felügyelő bizottság és kitüntetéseket kaptak az arra méltóak.

kozgyules19_2.jpg

Az, hogy ilyen a közbiztonság, köszönhető annak, hogy kölcsönös bizalmon alapuló stratégiai partnerség, szinte baráti kapcsolat van a célért együttműködő rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzatok a között. A polgárőrség szárazföldön és vízen teljesített – a település adottságait is szem előtt tartó – közterületi szolgálattal, megelőző programokkal, felkészítésekkel, oktatásokkal, új és új szolgálati formákkal - mint a határőr és lovas tagozat - járul hozzá biztonsági komfortérzet növeléséhez. Néhány számmal is illusztrálható a társadalomért végzett kiemelkedő munka: a megyében 90 polgárőr egyesület 2960, önkéntes munkát végző tagja 367.850 óra szolgálatot teljesített. Ez a kiemelkedő teljesítés jelentősen hozzájárul az ország biztonságához.

A 2018. évi kiemelt programok között nagy súllyal szerepeltek az ifjúságot érintő témák, feladatok, melynek keretében a közlekedésbiztonságtól a drog prevención, az internet használat veszélyeinek ismertetésén keresztül, az ifjúsági centrumok létrehozásáig sok formában és helyen folyik a fiatalokkal való foglalkozás. Egyesületi szinten is több helyen (Nyúl, Nagybajcs, Kunsziget, Rábapatona, az immár több éve „zászlóshajónak” titulált Gönyű, és sorolhatnám tovább) indítottak már évekkel ezelőtt ifjúsági programot, melyek eredményeként több ifjú polgárőr és immár polgárőr került felvételre. A programok keretében a polgárőrség igyekszik felkelteni, fokozni a fiatalokban a rend iránti elkötelezettség, önkéntesség, felelősségvállalás, a lokálpatriotizmus és az egészséges, sportos életmód iránti igényt, magatartási normát.
Természetesen más, veszélyeztetett korosztállyal, az idősekkel is kiemelten törődik a polgárőrség. E területen figyelemfelkeltő, a megelőzést célzó előadásokkal, rendszeres odafigyeléssel, ha kel l, a mindennapi gondok megoldásához nyújtott segítséggel igyekeznek segítségre lenni a korosztály szubjektív biztonságának javításában.
A munkát a Belügyminisztérium nemcsak erkölcsileg, szakmailag támogatja, hanem eszközök átadásával, több mint egy milliárd forint éves támogatás OPSZ-hez történő átutalásával is biztosítja a polgárőrség munkájának feltételeit.

kozgyules19_4.jpg

A jelenlévők meghallgatták a felügyelő bizottság beszámolóját is, és örömmel nyugtázták, hogy az ellenőrzések szabálytalanságokat nem tártak fel, a megye és az egyesületek gazdálkodása szabályszerű, stabil.
Hozzászólóként Széles Sándor kormánymegbízott egyrészt a fiataloknak adandó példára, a velük való foglalkozásra, másrészt a pályázati lehetőségek kihasználására hívta fel a figyelmet. Ezekkel kiegészítve a tavaly is magas színvonalon végzett munkát, olyan minőségi változást érhető el, amely már megjelenik a mindennapi életben. Az együttműködő partner részéről dr. Forrai Zsolt rendőr ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes az előzőekben említett baráti, stratégiai partnerséget emelte ki és megköszönte a szabadidőben végzett áldozatos munkát. ismertette, hogy a szubjektív közbiztonságot érintő bűncselekmények száma csökkent. Az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, Horváth Róbert mintegy összegzésül átadta az OPSZ elnökének üdvözletét, köszönetét a lenyűgözően eredményes 2018. évi munkáért és kiemelte az ifjúsági centrumok szerepét a fiatalokkal való foglalkozás terén.
A közgyűlés zárásaként, a kiemelkedő munka elismeréseként 9 polgárőr részesült Kiváló Polgárőr plakett kitüntetésben. Az ifjú polgárőrök közül 3 fő vehette át a Kiváló Ifjú Polgárőr elismerést. Németh Csaba, a megyei szövetség titkára, a Kunsziget Község Polgárőrség elnöke a sok éven át a polgárőrségért végzett munkájáért „Szent László” plakett elismerésben részesült.
A közgyűlés résztvevői azzal a tudattal távozhattak a rendezvényről, hogy a megyei szövetség stabil, az egyesületek kiemelkedő munkát végeznek, a fiatalok fokozatosan kiválóan felkészült társakká válnak, a működési feltételek továbbra is biztosítottak, így 2019-ben realitássá válhat a mindennapi életben a közbiztonsági minőségi változás. (Horváth Attila)

 

Forrás:http://www.opsz.hu/

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 15
Összes: 602184
Hónap: 35018
Nap: 1573