Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

SZ. E. M. Mozgalom Tolna és Baranya megyében

szemkep.jpgTolnában és Baranyában sok helyen összefogott a lakosság. A polgárőr egyesületek és a más civilekből álló SZEM mozgalom hatékony lehet a betörések ellen.

Nyár végén a tulajdonosok bezárják a nyaralókat, hogy aztán jó fél év múlva látogassanak el oda újra. Az elnéptelenedett épületeket gyakran kereshetik fel bűnözők, akik a könnyű préda reményében betörnek, visznek mindent, ami csak érték lehet. Tolnában és Baranyában sok helyen összefogott a lakosság. A polgárőr egyesületek és a más civilekből álló SZEM mozgalom hatékony lehet a betörések ellen.

 
Illusztráció. MTI Fotó: Rosta Tibor

Illusztráció. MTI Fotó: Rosta TiborA szekszárdi szőlőhegyen volt olyan időszak, amikor hat egymás mellet álló tanyát törtek fel. Komló városában is több száz fenyegetett birtok van. A legnagyobb sláger a fémlopás, a kiskertekben használatos különböző gépeket is előszeretettel tulajdonítják el – mondta Deák Imre, a komlói polgárőr egyesület elnöke a Kossuth rádió Közelről című műsorában.

Sajnos önmagában a komoly vasrács nem véd meg a betöréstől. A betörők azokat az ingatlanokat keresik fel, amelyeken látszik, hogy elhagyatottak – mondta egy siklósi pincetulajdonos. A siklósi szőlőhegy mellett Pécs környékén is gyakoriak a betörések. Az egyik pincetulajdonosnál is nagy károkat okoztak, és mint kiderült, agyafúrt bűnözőkről volt szól.

Volt egy betörés, amikor csak feltörték a zsalugátert, de nem mentek be az ingatlanba. A következő évben aztán kibontották az ablak alatt a falat, és azon keresztül jutottak be. A présházból már be tudtak hatolni a pincébe, és onnan az összes hasznos tárgyat elvitték: eltűnt a kapálógép, egy prés és még a kútból is kihúzták a szivattyút – emlékezett vissza.

Mivel a téli időszakban az üdülőterületeken elszórtan élnek az emberek, nagyon sok az olyan ház, amelyet hónapokig nem látogat senki. Könnyű prédának tűnnek, de 15 éve, amióta a helyi polgárőr egyesület megalakult, minden nap valamennyi ingatlan ellenőrzik. A SZEM mozgalom nagyon jól működik Orfűn is – mondta Füziné Kajdy Zita polgármester, a helyi polgárőr egyesület vezetője. A lakosság részéről folyamatosak a jelzések, ami segíti a védekezést. Az ingatlantulajdonosok szeretetik a mozgalmat, a lakosság még egy terepjárót is vásárolt a járőrözéshez .

A megelőzést az is segíti, hogy egyre felelősségteljesebbek az ingatlantulajdonok is, egyre többen teszik biztonságosabbá az ingatlanukat, sokan rendelkeznek már riasztóberendezéssel is – mondta Füziné Kajdy Zita.

 

A hirado.hu által készített interjú IDE KATTINTVA meghallgatható.

 

Forrás: Kossuth Rádió /Közelről c. műsor

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás.


Hírek


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 29
Összes: 961210
Hónap: 36195
Nap: 1888