Szent István útját követve újra erőssé és biztonságossá tehetjük az országot

radio-p1-300x214.jpgÁllami kitüntetéseket és elismeréseket adott át Pintér Sándor belügyminiszter az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából kedden, Budapesten.

Az ünnepségen Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára Szent Istvánt méltatta és felidézte: ezer éve külső és belső veszélyek fenyegették Magyarországot és nem volt biztos, hogy megmarad. Hozzátette: az államalapítónak sikerült egybekovácsolnia népét, egységes és erős országgá váltunk, amely megállta a helyét a történelem viharaiban.

Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy az erős államnak erős törvényekre is szüksége van, és utalt arra, hogy Szent István a vármegyerendszer létrehozásával korszerű közigazgatást teremtett. Az államtitkár szerint cél az, hogy Szent Istvánt követve újra erőssé tegyék az államot és biztonságossá az országot. Hozzáfűzte: 2010-ben reménnyel, erővel és cselekedetekkel teli korszak kezdődött Magyarországon, 2014-ben pedig lehetőséget kaptak a megkezdett munka folytatására.

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend Középkeresztje katonai tagozatát vette át az Európai Unió iraki polgári válságkezelési missziójának vezetőjeként végzett, az iraki és az európai partnerek legmagasabb szintű elismerését kiváltó, valamint Magyarország nemzetközi hírnevét öregbítő vezetői, válságkezelői és kapcsolatteremtő munkája elismeréséül Huszár László, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Tudományos Tanácsának elnöke.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát kapta Győriné Czeglédi Márta Mária, Jászfényszaru polgármestere, valamint Keresztes Sándor, állami főépítész.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatát kapta Bognár Jenő Norbert, Bátaszék polgármestere, Dobos József, Sopron jegyzője, Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere, Nagy Ervin, korábbi országos főépítész, valamint Orgovány László, Galgaguta polgármestere.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozatát hárman, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát nyolcan, a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát négyen, a katonait négyen kapták meg, a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát és katonai tagozatát pedig egy-egy díjazott vehette át.

Magyarország Kormánya

Életmentés során tanúsított hősies magatartása elismeréséül

„Életmentő Emlékérmet” adományozott:

Egy csepregi férfinak, aki kimentett egy magatehetetlen fogyatékos nőt egy lakástűzből, valamint Mészáros Barnabásnak a Boldvai Polgárőr Egyesület parancsnokának, aki Boldván egy lakóházban bekövetkezett tűzeset helyszínére elsőként érkezett. Behatolt az égő, füsttel telített épületbe, és az ott már eszméletlenül talált asszonyt kihúzta a folyosóra, és megkezdte a mesterséges lélegeztetést, aki így rövid időn belül magához tért. A helyszínre érkező rendőrök segítségével az asszonyt biztonságba helyezték, és közösen megkezdték a vagyonmentést

Bátorságért Érdemjelet hatan vehettek át, a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát négyen, ezüst fokozatát öten kapták, bronz fokozatát pedig egy díjazott kapta meg.

Emellett a miniszter tárgyjutalmakat, Szent György érdemjelet, illetve előléptetésekről szóló okleveleket nyújtott át.

(MTI; Belügyminisztérium)

Forrás:http://www.radiop.hu