Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Több megyében is járőröznek a kutyás polgárőrök

Megyéken átívelő együttműködés szép példája a Gyarmati Polgárőr Egyesület tagjainak tevékenysége.   

article preview

A Győr-Moson-Sopron megyei Gyarmaton működő civil önvédelmi csoport tagjai között vannak a szomszédos Veszprém megyei Gecse községből is polgárőrök. Az egyesület tagjai mindkét településen és azokhoz tartozó külterületen is látnak el szolgálatot. A szőlőhegyet és a pincéket, a mezőgazdasági területet folyamatosan ellenőrzik. Segítségükre van ebben a három kutyás szolgálatot ellátó polgárőr. A gyarmati egyesületben tevékenykedik az ország legfiatalabb kutyás polgárőre, a nagykorúságát nemrég elért, Pápán tanuló középiskolás Borsó Bettina, valamint édesapja, a 20 éve szolgálatot ellátó Borsó Roland. Bettina kutyája, Dominó a február elején Tatabányán tartott képzésen tett sikeres vizsgát, ez ugyanis a feltétele a szolgálat ellátásának. Borsó Roland kérdésünkre elmondta, hogy a járványhelyzetben is folyamatosan járőröznek a külterületeken és a településeken. Tapasztalják, hogy a lakosok fegyelmezettek, betartják a szabályokat, figyelmeztetniük sem kellett még senkit. A községekben alig van forgalom, csak az megy ki az utcára, akinek munkavégzés, vásárlás vagy ügyintézés miatt szükséges. A játszótereket nem használják. A pincesoron sincs csoportosulás, mindenki a saját területén dolgozik. A jó idő sokakat kicsalogatott, ugyanis a szabadban, jó levegőn tölthetik az idejüket és  elvégzik a szükséges tavaszi munkákat. A polgárőrök kaptak a szolgálat ellátásához maszkot és védőkesztyűt, amit mindannyian használnak.

Gecse község polgármestere, Istenes Gyula kérdésünkre elmondta, örül ő is és a lakosok is a rendszeres polgárőr jelenlétnek. A 400 fős kistelepülésen többen tagjai a gyarmati egyesületnek. A polgárőröknek van helyismeretük, tudják, mire kell figyelniük. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy Gecse biztonságos, nyugodt falu. Szabados Pétertől, Gyarmat polgármesterétől megtudtuk, a község egyik legnagyobb létszámú és legrégebbi civil szervezet a polgárőrség, amelynek alakulását és működését is támogatja az önkormányzat. A rendszeres járőrszolgálat mellett számíthatnak rájuk a rendezvények biztosításában is. Ha kell, a lakosoknak a tűzifa aprításban segítenek, május elején pedig az illegális hulladéklerakók felszámolásban vettek részt.

Becsei Szabolcs, az 1999 óta működő polgárőr egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, hogy 52 taggal működnek, tízen gecseiek, a többiek az 1300 lakosú Gyarmaton élnek. Ifjú polgárőreik is vannak, a helyi általános iskolában minden évben tartanak előadást a tevékenységükről, ami felkelti a fiatalok érdeklődését. Borsó Bettina is ifjú polgárőrként kezdte. Lovas szolgálatuk is volt, amit remélnek, hamarosan sikerül újraszervezni. Az elnök elmondta, a havi szolgálati óraszámuk meghaladja a száz órát. Mindenki legalább egyszer a közterületeken tölt négy órát. Három éve szolgálati gépkocsit is kaptak.

Csaplár Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség  elnöke példamutatónak tartja a gecsei és gyarmati együttműködést. A kutyás és a lovas szolgálat tagjai a gépkocsival megközelíthetetlen helyekre is eljutnak, így azok a területek sem maradnak ellenőrizetlenül. A szolgálatot ellátó személyeknek és állatoknak a vizsgán meg kell felelniük. A nagy testű kutya látványának komoly visszatartó ereje van, és az is a feladata, hogy szükség esetén megvédje a gazdáját. A lovasoknak a környezetvédelemben, az illegális hulladéklerakók feltérképezésében is szerepük van. Molnár Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának az elnökhelyettesétől megtudtuk, hogy az idén januárban és februárban, még a járvány kitörése előtt megtartották mindhárom kutyás vizsgát, így a kutyás polgárőrök a védekezésben is részt tudnak venni. Most nagy szükség van a jelenlétükre a külterületeken a lakók biztonsága érdekében. Győr-Moson-Sopron megyében az év elején alakult meg a kutyás szolgálat a gyarmati három polgárőrrel. Komárom-Esztergom megye is újként csatlakozott a programhoz.

(Tisler Anna)

 

Forrás:https://www.opsz.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 18
Összes: 482927
Hónap: 14401
Nap: 500