Új járőrautót kaptak az ostorosi polgárőrök

osauto2_20140801215917_23.jpgEgy-egy ember, közösség életében időnként adódik olyan kiemelkedő esemény, ami megállásra, számvetésre készteti.

Egy-egy ember, közösség életében időnként adódik olyan kiemelkedő esemény, ami megállásra, számvetésre készteti. Ilyen jeles esemény történt a minap Ostoroson, amikor is a helyi polgárőr egyesület tagjai hivatalosan használatba vették az új, saját tulajdonú szolgálati gépkocsit.
- Volt egy sajnálatos időszak, amikor egymást érték a betörések a településen. A bűnözők célpontjai elsősorban a közintézmények voltak, egyebek között az iskola, az óvoda, a művelődési ház, amelyekben jelentős károkat okoztak - emlékeztetett a tizenöt évvel ezelőtti történésekre Molnár Lajos.

Mint az Ostorosért Polgárőr Egyesület elnöke polgárőr társai, valamint az érdeklődők gyűrűjében felidézte, a korábban nyugodt körülmények között élő lakosságot felháborította a bűnözők gátlástalansága. Ennek hatására döntötte el 54 dühös helybeli, hogy ez így nem mehet tovább, s a településük biztonságáért tenni akarók Kisari Zoltán polgármester közreműködésével 1999-ben megalakították az egyesületet. A közintézmények és a lakosság védelmét szolgáló közösség elnöke Szabó Gábor ny. rendőr, titkára Beluzsár Imre ny. katona lett. Az egyesület tagjai kezdetben a saját zsebből finanszírozott autóikkal, illetve gyalogosan látták el a többnyire éjszakára szervezett 4-6 órás járőrszolgálatot, amelyben 2-4 polgárőr vett részt. A nappali figyelőszolgálat, valamint a rendszeres éjszakai jelenlét eredményeként jelentősen visszaszorult a bűnözés. Időnként azért volt mit beírni a szolgálati naplóba. Egy alkalommal a tolvajok a Novaji úti pincesoron álló szőlőprésről akarták leszerelni a villanymotort, ám a polgárőrök megakadályozták őket ebben. Máskor egy ittas autós miatt kellett intézkedniük: az illető az út menti vízvezető árkon áthajtva kettétörte az ott álló beton villanyoszlopot, emiatt leszakadtak a vezetékek. A járőröző polgárőrök azonnal mentőt hívtak a sérültekhez, értesítették a rendőrséget és az ÉMÁSZ illetékeseit, majd „blokád" alá vették az áramütés veszélyével fenyegető huzalokat. Egy újabb alkalommal felcsapó lángokat észleltek a közeli erdőben, a jelzésükre kiérkező tűzoltók jelentős kárral járó erdőtüzet előztek meg. Ezek, s az egyéb polgárőri intézkedések meghozták a helybeliek bizalmát és elismerését az egyesület számára. Ez abban is kifejeződött, hogy egyre több lakossági bejelentés, illetve segítségkérés futott be hozzájuk.

Molnár Lajos felidézte azt a napot is, amikor átvehették azt a rendőrség tulajdonában lévő Lada Niva terepjárót, aminek a használatával megnövelték a szolgálat idején bejárató területet, mint például a hétvégi házakkal tarkított Ostorosi tó környékét. Ezt az autót annak ellenére nagy örömmel fogadták a polgárőrök, hogy - különösen lassú menetben - 15-16 literes fogyasztása volt, s

egyre több műszaki probléma akadt vele, a javítás költsége már-már százezreket tett ki. Érthető, hogy kiírásakor azonnal benyújtották igényüket az Európai Vidékfejlesztési Alap pályázatára, melynek révén tettek szert a most átadott szolgálati autóra. Ezzel új fejezet kezdődött az ostorosi polgárőrök életében - hangsúlyozta az egyesület elnöke, aki egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben, s más alkalommal és módon támogatták őket.

Szilvás István

Forrás:http://www.opsz.hu