Újabb kuvaszok a polgárőrség szolgálatában

Igazi magyar fajtával bővült az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának szolgálati kutyáinak száma, hiszen újabb öt kuvaszt adományozott az Agrárminisztérium és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége a polgárőrségnek.

19kuvasz1.jpg

Kedves, fehér gombolyagok még, de ők lesznek az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozatának új szolgálati ebei majd a közeljövőben.  Az öt kis kuvasz a fajtamentő program keretében került a polgárőrökhöz az elmúlt évhez hasonlóan.

_sja7199-e.jpeg

– 2018-ban kezdődött meg az együttműködés az Agrárminisztérium, a MEOESZ és az OPSZ között. Ennek keretében akkor öt kuvaszt adtak át a polgárőrségnek, amelyek az idén ősszel várhatóan teljesítik a rájuk váró, szigorú vizsgakövetelményeket – foglalta össze Molnár Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának alelnöke, egyben a kutyás szekció vezetője. – A kuvasz annak a tradicionális 9 magyar kutyafajtának az egyike, amelynek fajtamentési programját, illetve a fajta népszerűsítését az Agrárminisztérium hungarikumokkal foglalkozó osztálya is segíti. A mostani kölyköket is beleszámítva már tíz kuvaszt adtak át a polgárőröknek, amelyek már mind saját kutyavezetőikhez kerültek. Ezúttal Veszprém megye kettőt, míg Csongrád, Hajdú-Bihar és Pest megye egy-egy kutyát kaptak – mondta a vezető.
Molnár Zoltán szerint a 2018. óta, amikor a tagozat önállóan megalakult jelentős változásokon, fejlődésen ment át. Jelenleg már negyven vizsgával rendelkező kutya lát el szolgálatot, további ötven pedig várja, hogy megszerezhesse a járőrszolgálathoz szükséges minősítést. Emellett harminc egyesület várja, hogy kutyához juthassanak. – Úgy gondolom, hogy a tagozatunknak megszavazta a bizalmat az OPSZ, megfelelő támogatást kapunk, amely nagy segítséget jelent abban, hogy tovább tudjunk fejlődni, még hatékonyabbá téve ezzel a kutyás szolgálatot. Ezt az elismerést tükrözi azt is, hogy a minisztérium és a MEOESZ újabb kuvaszok átadását tervezi a jövőben.

_sja6935-e.jpeg

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa felhívta a figyelmet arra, hogy ennek az együttműködésnek a keretében egy olyan fajtát kívánnak megmenteni, amely remek területőrző, házőrző, így képes kivenni a részét a feladatokból az OPSZ bűnmegelőzési tevékenységének keretében. Emellett kitért arra is, hogy a minisztérium teljes vállszélességgel a fajtamentés mögé állt, több szálon is támogatja a programot. Kiemelte a magyar fajták népszerűsítésének fontosságát, hiszen így hatékonyan meg lehet ismertetni az emberekkel egy-egy kutyát.
Az ünnepség keretében Korózs András, a MEOESZ elnöke beszédében bemutatta a program lényegét, illetve a fajtamentés kiemelkedő szerepét a kuvasz fennmaradásának érdekében. – Öröm számunkra, hogy a kuvasz fajtának egy új hasznosítási módját sikerült megtalálni az OPSZ-szel történő együttműködés keretében. A kuvasz génállományának megmentése igen fontos feladat. Ám ezzel a programmal nem csak a fajta fennmaradása a cél, hanem, a fajta népszerűségének növelése is – mondta el a MEOESZ elnöke, aki bemutatta a kilenc tradicionális magyar fajta jellegzetességeit, illetve a mentőprogram jelenlegi állását.
A meghívott vendégek között volt dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, aki felszólalásában méltatta az ebek fontosságát a hétköznapok folyamán. – Egy 1986-os kutyás szaklap adatai szerint 2386 kuvaszt törzskönyveztek, ez 2018-ben csupán 184. Ez igen markáns visszaesés. Mindebben nagy szerepe van annak, hogy most a nagytestű kutyák népszerűsége csökken, illetve új fajták megjelenése is csökkenti az érdeklődést a kuvasz iránt. Azonban én úgy látom, hogy ezt a trendet nem szabad engedni, nem szabad engedni elveszni egy ilyen remek fajtát – hangoztatta az elnök, aki leszögezte, nem szabad összekeverni a szakképzett tenyésztőket, akik valóban szakértelemmel tenyésztenek egy adott fajtát a „szaporítókkal".

_sja7108-e4.jpeg

Az Országos Polgárőr Szövetség szintén kiemelten támogatja a kutyás tagozatot. – Örülök, hogy az OPSZ része lehet a fajtamentő programnak. Egy évvel ezelőtt, 2018-ban megalakult a kutyás tagozat. Nem volt könnyű feladat, mert sok ellenzője volt a tagozatnak, hiszen a rendőrségnél teljesen más feladata van a szolgálati ebeknek. Nehezen tudták elképzelni, miként tudjuk ezt integrálni a napi szolgálatellátásba a jelenlegi jogi szabályozások keretében. Mára eltűntek ezek a kételyek. A tagozat működik, és biztos vagyok abban, hogy a jövőben sikerre viszik a kutyás szolgálatot. Ez a program, ez az együttműködés is jól mutatja, hogy a polgárőrség nagyon kreatívan áll minden új dologhoz, részt veszünk a hagyományok ápolásában, a nemzeti értékek, fajták megmentésében – mondta dr. Túrós András, az OPSZ elnöke.
Az ünnepélyes átadó záró akkordjaként Pischoff Ferenc kutyakiképző, a fajtagondozó egyesület elnöke tartott bemutatót, ahol bemutatkozott az a kuvasz, amely jelenleg még egyedül rendelkezik polgárőrkutya-vizsgával. Ezt követően vehették magukhoz új társukat azok a polgárőrök, akik a jövőben nevelni és képezni fogják az öt kis kuvaszt.

(Szöveg: Erdős Csaba, fotók: Sebestyén Jenő)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban