Versenyben a legjobb ifjú polgárőrök

Az elemekkel is meg kellett küzdenie, 2019. május 4-én, a II. Országos Ifjú Polgárőr Közlekedésbiztonsági Verseny résztvevőinek, hiszen az eső mellett az erős szél is próbára tette a fiatalokat a verseny során, amelyre az ország szinte összes megyéjéből érkeztek nevezők.

ifikresz1.jpg

Az idén második alkalommal rendezte meg az Országos Polgárőr Szövetség ifjúsági versenyét, amelyre az idén már 44 fiatal nevezett az egyéni versenyszámokban. Hatalmas volt az érdeklődés, hiszen nem kisebb tétekért ment a verseny, mint három nagyértékű robogó, valamint a csapatverseny győztesei pénzjutalomban részesültek.
Ezúttal is a Magyar Autó Klub budapesti vezetéstechnikai centruma adott otthont a rendezvénynek, ahol minden feltétel adott volt a tudáspróbához. Mint azt Timkó Attila, a Magyar Autó Klub képviseletében elmondta, szívesen állnak egy jó ügy mellé, hiszen a fiatalok közlekedésbiztonságra való nevelése kiemelten fontos feladat.

_sja839.jpeg

- Ez a verseny egy remek alkalom arra, hogy a fiatalok teljesen más szemmel tekintsenek a közlekedésre, mint a hétköznapok során – fogalmazott Berzai Zsolt r. alezredes, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára. – Ezek a fiatalok elismerést érdemelnek, hiszen rengeteg munka van abban, hogy ma, itt elindultak a versenyen, hiszen rengeteg szabadidőt töltöttek felkészüléssel. Én úgy vélem, ezeket az ifjú polgárőröket nem csak a fantasztikus díjak motiválják, hanem az elhivatottság is a törvényes rend, a közlekedésbiztonság iránt. Mindemellett a versenyzők apró bepillantást is nyerhetnek a közlekedésrendészeti munkába, hiszen itt teljesen más szemmel tekintenek a közlekedésre, mint kortársaik. Itt ki kell emelni, hogy csökkenő tendenciát mutat a baleseti mutató, amely egyrészt a rendőrség közlekedésbiztonsági törekvéseinek, másrészt a polgárőrség áldozatos munkájának is köszönhető – hangsúlyozta a vezető, aki hozzátette, ezek a versenyek akár a pályaorientációt is elősegíthetik, hiszen a felkészültségnek köszönhetően a fiatalok a rendőri hivatás felé is elindulhatnak.
Hasonlóan pozitívan ítélte meg az OPSZ közlekedésbiztonsági programját, valamint a fiatalok bevonását a polgárőrség életébe Pausz Ferenc, az OPSZ közlekedési alelnöke. Köszöntő beszédében elmondta, egyre több fiatal érdeklődik a polgárőr feladatok iránt, és akik csatlakoznak az OPSZ valamelyik egyesületébe, azok kiváló példával szolgálhatnak kortársaik számára is. Az alelnök méltatta a versenyzők elhivatottságát, hiszen ezen az országos versenyen a legjobbak mérhették össze tudásukat.

_sja869.jpeg

Az elmúlt évhez hasonlóan, most is az elméleti feladatlapok kitöltésével vette kezdetét a verseny, amelyet igen szigorú szakmai csapat állított össze, hiszen az általános kérdések mellett igen nehéz képes-szituációs feladatokkal is meg kellett birkóznia a résztvevőknek.
Az agytorna után a reflexeké és a KRESZ tudásé lett a főszerep, hiszen a virtuális technológia segítségével szimulátoron kellett bizonyítani a fiataloknak, mennyire felkészültek a közlekedési szabályokból, illetve hogy azokat mennyire tudják alkalmazni „valós körülmények” között.
Ahogy tavaly, 2019-ben is ez az első két versenyszám döntöttel el az egyéni verseny rangsorát, míg a csapatversenyben a robogós ügyességi pályán való szereplés is fontos pontokat hozott a csapatoknak.
Így a szimulátor után egy valódi robogó nyergébe pattanhattak a jogosítvánnyal rendelkező csapattagok és bemutathatták a technikai pályán, milyen felkészültek két keréken, mindezt úgy, hogy az időjárás nem fogadta kegyeibe a fiatalokat, hiszen az eső mellett a szél erejével is számolni kellett egy-egy ügyességi résznél.
A legnagyobb izgalmakat mégis az eredményhirdetés percei jelentették a 44 fiatalnak, hiszen a három robogó nagyon ösztönözte az ifjú polgárőröket.
A dobogó rangsora végül az alábbiak szerint alakult:
Egyéniben:

•  Az első helyet Kollár Kristóf Bátor szerezte meg, aki egy Motowell Elenor 50 robogót vehetett át.
  • A második helyet Liptay Ádám szerezte meg, aki egy Motowell Magnet RS 50 robogó boldog gazdája lett.
  • A harmadik helyen Monstró Patrik végzett, aki egy Motowell Crogen RS 50 nyergébe szállhatott a versenyt követően.

Csapatban:

• Az első helyen a Budapesti Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület csapata végzett, akik 100.000 forint pénzjutalmat vehettek át. A csapat tagjai: Montskó Patrik, Liptay Ádám
  • A második helyen Bács-Kiskun megye, Kiskunhalasi Önvédelmi és Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület csapata végzett, ők 50.000 forint pénzjutalmat vehettek át. A csapat tagjai: Gellér Tamás, Kollár Kristóf Bátor.
  • A harmadik helyet Fejér megye, Dég csapata szerezte meg, akik 25.000 forint pénzjutalmat vehettek át. A csapat tagjai: ifj. Marekkel Tibor, Borza Dániel.

A díjazottaknak ezúton gratulálunk!

(Szerző: Erdős Csaba, fotók: Sebestyén Jenő)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban

Összes: 362051