Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

XIII.„Ludrovszky Gyula” Polgárőr Közlekedés biztonsági Verseny

Tesztpályán és szimulátoron is bizonyíthatták vezetési tudományukat a polgárőrök és ifjú polgárőrök

Tesztpályán és szimulátoron is bizonyíthatták vezetési tudományukat a polgárőrök és ifjú polgárőrök

 

kozlekedesbiztonsagiverseny0922-6-777x437.jpg

Az ország legjobb autóvezető polgárőrei találkoztak szeptember 16.-án Budapesten, a Magyar Autóklub központjában, hogy összemérjék közlekedési tudásukat elméletben és gyakorlatban a XIII. Ludrovszky Gyula Polgárőr Közlekedésbiztonsági Versenyen. Az egésznapos programban izgalmas feladatok vártak rájuk, amiket láthatóan élvezettel igyekeztek megoldani, több-kevesebb sikerrel.

Az időjárás kegyes volt ezen a napon, hiszen előtte is, utána is esett az eső, csak éppen szombaton nem. Szerencsére, mert akkor biztosan másként alakul a program a szabadtéren, és a szomorú időjáráshoz igazodott volna a polgárőrök hangulata is, így viszont, minden adott volt egy jó hangulatú versenyhez. Egyedül a tesztpályán esett az „eső”, ami legtöbbjüket megtréfálta…

Az autóklub nagyterme a kora reggeli órákban megtelt polgárőrökkel. Akiket a főszervező, és a rendezvény házigazdája, Szécsi Tibor r.alezredes, a BRFK balesetmegelőzési és közlekedési osztályvezetője köszöntött, mint ahogy a megjelent vendégeket is: dr. Hatala Józsefet, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Magyar Autóklub elnökét, Óberling József r. ezredest, az ORFK Közlekedésrendészeti főosztályvezetőjét, Pausz Ferencet, OPSZ közlekedési alelnökét, dr. Major Róbertet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető egyetemi docenset és Vincze Józsefet, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési hatóság munkatársát.

Dr. Hatala József meghatottan emlékezett vissza beszédében a rendezvény névadójára, Ludrovszky Gyulára, aki csaknem másfél évtizeddel ezelőtt megálmodta a polgárőrök nagy versenyét.

­­­­­Mindnyájunknak emlékezni kell a Polgárőrség egyik meghatározó tagjára, akinek köszönhetjük, hogy útjára indult ez a nemes versengés – mondta. – Az itt lévők tudják, hogy én milyen szoros szálakkal kötődöm a közlekedéshez, illetve a közlekedésbiztonsághoz. Az emberek biztonsága érdekében fontosak ezek megmérettetések, hogy polgárőreink számot adjanak vezetési kultúrájukról. Elengedhetetlen, hogy minden tekintetben, a közlekedésben is felkészült polgárőreink legyenek. A Magyar Autóklub évszázados történetében mindig nyomon követhetjük, hogy a kezdetektől fogva ezer szállal kötődnek a rendészeti szervekhez, s így van ez most is. Örülök, hogy az autóklub ezt a versenyt is felkarolta. 1990 után az Országos Polgárőr Szövetség zászlójára tűzte, hogy iskolákban, településeken aktívan részt vegyenek az ifjúság közlekedésbiztonsági nevelésében az ORFK-val közösen, ebben segít ez a verseny is, hiszen most indulnak ifjú polgárőrök is. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, jó versenyzést kívánok és győzzön a jobbik!

Ezután Óberling József köszöntötte a részt vevőket ezekkel a szavakkal: – Tizenhárom évre tekint vissza ez a rendezvény, remélem további évtizedekben is életképes marad. Jó ez a verseny, jót tesz a polgárőrök további fejlődésére. Ezt a versenyt nem lehet csak a szerencsével megnyerni, hanem jó felkészüléssel! Polgárőreink az élet igen sok területén helyt állnak, gondoljunk csak az árvízvédelemre, de a rendőri szerveknek nyújtott segítségre is. A közlekedés számukra mindennapos, a biztonság tehát elengedhetetlen a számukra. Mindenkinek én is jó versenyzést kívánok.

Pausz Ferenc: – Ilyen versenyekre van szükség, hogy amit megszereztünk szakmai tudást, tovább javítsunk rajta, tovább fejlődjünk. Szerencsére sok a fiatal szervezeteinkben és így az ifjú polgárőröknek is tudunk külön versengést szervezni most, öt megye részvételével. Buzdítani szeretnék mindenkit arra, hogy minél jobb, minél színvonalasabb találkozó legyen, mert akkor mindannyiunk hasznára válik.

A felnőttek mezőnyében mindössze egy megye, betegség miatt nem tudott eljönni. Ugyanakkor, első ízben, itt voltak öt megye – Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Bács-Kiskun és Fejér – Ifjú Polgárőrei is, akiknek az életkoruknak megfelelő teszt kitöltése után robogóval kellett bizonyítani felkészültségüket mind a rutinpályán, mind a szimulátor előtt. Párhuzamosan futottak a versenyszámok, hiszen a több mint száz részt vevő egyszerre nem versenyezhetett. Míg az egyik csoport tesztlapokat töltött ki KRESZ-ből, illetve polgárőrismeretből, a másik ezalatt szimulációs, a harmadik szituációs, a negyedik vezetéstechnikai feladatokat oldott meg. Ez utóbbihoz két értékes Ford Mondeo állt a rendelkezésükre, hogy szlalomozzanak, tolatva beálljanak két kocsi közé, megálljanak egy oszlop előtt úgy, hogy érintsék azt, de a rajta lévő üveg ne dőljön le, de talán a legizgalmasabb az volt, amikor a felvizezett tesztpályán, megcsúszva bebizonyíthatták, hogy urai tudnak lenni a váratlan helyzeteknek… Nem volt könnyű, de azért sokaknak sikerült.

Jansik Istvánt és Gombkötő Sándort Szarvasról a szimulátornál kérdeztük meg: hol könnyebb vezetni, a valóságban vagy itt a gépen?

Ez sokkal nehezebb, úgy érezzük – mondták. – Fura ilyen gépben vezetni, ritkán van alkalmunk rá, de nagyon élveztük. – Dicsérték a rendezvényt, amelyen Jansik István nem először vesz részt, s mindig örömmel indul, hiszen – ahogy fogalmazta – szakmailag gyakorlatban és elméletben is „képben” kell lenni, ezért nem árt tudásunkat frissíteni. Az ifjú polgárőrök közül a Jászalsószentgyörgyről érkezett Kovács Zoltán és Serfőző Roland – 16, illetve 15 évesek -, különösen a motorozási gyakorlatokat élvezték, ők családi hagyományként kapcsolódtak be helyben a Polgárőrség munkájába.

Az egésznapos program legvége is izgalmas volt, az eredményhirdetés: 1. a Plutzera Zsolt és Attila testvérpáros /Budapest/ 2. Gombkötő Sándor és Jansik István (Békés megye), 3. Tóth Ernő és Both János Imre (Hajdú-Bihar megye). Az elméleti verseny legjobbja Jansik István /Békés/ lett, míg az egyéni összetettben első Plutzera Attila, a második testvére, Plutzera Zsolt /mindketten Budapest/, míg a harmadik Gombkötő Sándor /Békés/ lett.

Az Ifjú Polgárőrök között a legjobb elméleti eredményt Fülöp-Székely Zalán /Bács-Kiskun/ érte el. Egyéni összetettben első helyezett ifj. Marekkel Tibor /Fejér/ lett, mögötte Offner Márton és Pummer Gábor /mindketten Zala/ végeztek. Csapatban a legjobbnak Fejér megye együttese bizonyult /ifj. Marekkel Tibor és Borza Dániel/, a második helyen Zala /Pummer Gábor és Offner Márton/ végzett, míg harmadik lett Bács-Kiskun csapata /Fülöp-Székely Zalán és Lukács Róbert István/.

Most is bebizonyosodott, hogy a polgárok nyugodtan rábízhatják magukat polgárőreinkre, akik nemcsak az életben, hanem a pályán is helytálltak.

Szöveg és kép: Temesi László

 

Forrás:http://polgarorok.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás.


Hírek


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 5
Összes: 1070691
Hónap: 13788
Nap: 282