„Én csatoltam ki a fiam bukósisakját” – mesélte el egy édesapa

Sötét árnyék címmel, Földesi Éva jelnyelvi tolmáccsal a balesetek megelőzéséért Pintér József főtörzszászlós, a Veszprémi Rendőrkapitányság (VRK) közlekedésrendészeti osztály baleset-helyszínelője új filmjét mutatta be a VRK, pénteken, a Veszprém Arénában. A filmben balesetet szenvedett színművész és több elhunyt hozzátartozója is megszólalt.

pk0412pinterjozseffilm10-768x496.jpg

Fotó: Penovác Károly/Napló

– A balesetek megelőzése társadalmi feladat, ezért közösen kell tenni azért, hogy a közlekedési morál pozitív irányba változzon – erről beszélt egyebek mellett a „Fehér pénteken” Anda György ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, Porga Gyula polgármester és Adamovics László alezredes, a VRK közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Az előzményekről elhangzott, a VRK 2014-ben indította el baleset-megelőzési előadás-sorozatát, amelyben Pintér József balesethelyszínelő Egy másodpercen múlik az élet című kisfilmjét számos helyen, egyebek mellett középiskolában, felsőoktatási intézményekben, önkormányzatoknál és vállalatoknál mutatta be. Az életből vett képsorok arra hívták fel a figyelmet, hogy mekkora tragédiák történhetnek az utakon egy felelőtlen mozdulat miatt. A helyszínelő a legfőbb okokat a BALESET táblával magyarázta el, ilyen a biztonsági öv, az alkohol, linkség, előzés, sebesség, elalvás, telefonálás.

Ezúttal Pintér József Sötét árnyék című újabb kisfilmjében Rékasi Károly színművész elmondta, balesete után teljesen megváltozott az élete. Ez történt több családnál is, akik balesetben veszítették el gyermeküket, testvérüket. Egy apa arról beszélt, hogy ő csatolta ki fia bukósisakját. A megdöbbentő film mondanivalóját Kabai István, Zámbó Gábor és Malomsoki Tamás Sötét árnyékba öltözött a nap című háttérzenéje tovább fokozta.

pk0412pinterjozseffilm5-768x586.jpg

A rendezvényen négy kiválasztott személy, akik korábban a VRK „utca emberének” szóló baleset-megelőzési kiírására pályáztak, bemutatták közlekedési tapasztalataikat. Kiemelték, hogy a biztonságos közlekedésre való nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni, és ajánlották, hogy a vezetési rutinnal még nem rendelkező, friss jogosítványosok vegyenek részt vezetéstechnikai tréningen. A Fehér pénteken vezetéstechnikai bemutatón is részt vehettek az érdeklődők.

Forrás:https://www.veol.hu/