Balesetmentes Boldog Karácsonyt!

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk – közúti balesetek nélkül!

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk – közúti balesetek nélkül!

karacsony_2018.jpg

Idén a Karácsonyi előkészületek időszaka hosszabbra nyúlik, hiszen Szentestét két hétvégi nap előzi meg. Bizonyára sokan igyekeznek még az utolsó pillanatokban is megvásárolni az ajándékokat és az ünnepi asztalra valót, ezért a hétvégén is zsúfoltak lesznek az utak, és nagy forgalom várható, különösen a fővárosban és a nagyobb városokban. A gépjárművel közlekedőktől azt kérjük, legyenek türelmesek, számoljanak hosszabb menetidővel, ügyeljenek a gyalogosokra és tartsák meg a közlekedési szabályokat. A hétvége elmúltával  pedig kezdetét veszi a sokak által várt év végi ünnepi időszak.

Magyarországon a legtöbbek számára minden bizonnyal a Karácsony a legszebb ünnep. Az ünnepek előtti bevásárlási rohamot követően az utca képe megnyugszik, mindenki az otthonába tér, és december 24-én az esti órákban alig közlekedik gépjármű az utakon. A forgalom jelentős csökkenésével párhuzamosan ilyenkor viszonylag kevés baleset történik – szerencsére, hiszen mindenki békességben, és nyugalomban kívánja eltölteni a Karácsonyt.

Ám Szenteste elmúltával, december 25-én és 26-án családok ezrei kelnek útra, s indulnak el szülőkhöz, testvérekhez, rokonokhoz, avagy más hozzátartozókhoz, ünnepelni a Karácsonyt és megajándékozni szeretteiket. A közúti forgalom hirtelen zsúfolttá válik, az utak telítődnek, és ez sajnos a baleseti kockázat növekedésével is jár – különösen téli időjárási- és útviszonyok mellett.

A balesetek elkerülése érdekében ilyenkor nagyobb fokú türelemre van szükség, korábban célszerű útnak indulni, hosszabb menetidővel kell számolni, és ajánlott rendszeresen figyelemmel kísérni a közlekedési információkat. Az esetleges torlódásokra is felkészülve javasoljuk, hogy feltöltött üzemanyagtankkal és ablakmosó tartállyal induljanak útra, és legyen a gépkocsiban mindig meleg ital, pléd, valamint azok a gyógyszerek, amelyekre szükség lehet.

A téli útviszonyok miatt fontos az alacsonyabb haladási sebesség megválasztása, nagyobb követési távolság tartása, és a közlekedési szabályok tiszteletben tartása. Kockázatok értelmetlen bevállalásával legfeljebb néhány perces előnyhöz lehet jutni, viszont fennáll annak a kockázata, hogy sajnos az egész karácsonyi programot át kell szervezni, mert csak késéssel, vagy egyáltalán nem érnek el úti céljukhoz.

Nagyon fontos, hogy a járművezetők soha se vezessenek ittasan, még a forralt bor fogyasztásától is tartózkodjanak, amennyiben vezetni fognak. Különösen érvényes ez az évforduló napjaira, amikor a tapasztalatok szerint az ittasan járművet vezetők száma sajnálatos módon megnövekszik, s ennek következtében súlyos kimenetelű balesetek történhetnek.

A szabályok megtartása mellett az előzékenység és az udvariasság a balesetek elkerülésének talán legfontosabb elemei, és ilyenkor a közlekedés védtelen képviselői, a gyalogosok különös figyelmet igényelnek.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság azt kívánja, hogy soha senkit ne érjen baleset, mindenki térjen haza épségben, s ne a sérülések, a tragédiák valamint az összetört gépkocsi legyenek a meglepetések a fenyőfa alatt. Tegyünk meg mindent ennek szellemében, hiszen az emberi életnél fontosabb tényező nem létezik!

Boldog Karácsonyt és balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!